A bio ételek az utóbbi időkben rendesen befoglalták maguknak a polcokat az üzletekben. Legyen szó élelmiszerről, vagy italról, az egészséges táplálkozás egyre nagyobb divat hazánkban is. Mindez alól úgy tűnik, a kenyér sem lehet kivétel.
A bio kenyér évszázados hagyományokat felélesztve került a piacra. Persze azért nincs egyszerű dolga ennek a terméknek sem. Hazánkban még mindig jóval preferáltabb a fehérkenyér, hiszen annak kedvező árával nehéz felvenni a versenyt. A fogyasztók 80%-ka választja ezt a portékát, és a vásárlói igények kielégítése miatt a szakma is 90-95%-ban fehér kenyeret állít elő.
Azonban a formabontók felvették a versenyt ezzel. Megjelentek a magvas, és az élesztő nélküli vagy teljes kiőrlésű kenyerek is. Na de mitől is mások? Egyrészt a vegyszermentes gazdálkodás (biogabona), másrészt pedig az ásványi anyagok gazdagsága miatt. Némelyiket még az allergiások is elfogyaszthatják. Azok a pékségek pedig, amelyek kifejezetten ügyelnek a minőségre, megtisztítják a vizet és cukor helyett nádcukorral, mézzel, esetleg gyümölcskivonatokkal édesítik a kenyeret. Egyes helyeken még a napraforgó olaját is maguk állítják elő, de ezt akár a pálmavaj is helyettesítheti. A valódi 60- és 100%-os kenyerek, akár hetekig is elállhatnak.
Nem titok, hogy a biokenyerek, körülményesebb előkészítésük miatt drágábbak de, ha az ember saját egészségét helyezi előtérbe pénztárcája helyett, máris jóval kifizetődőbb.