Ezeket csináld, hogy jól aludj éjszaka

Rovat

Megosztás

Forgolódás, hajnali felriadások, reggeli nehezen ébredés. Mindenkivel előfordulhat, hogy valamiért nem alszik jól, de ha már kezd rendszeressé válni, akkor azért valami nincs rendben. Nem kell rögtön megijedni, próbáld ki ezeket a tippeket, hátha segítenek könnyebben és pihentetőbben aludni. 

Meleg fürdő

Ahogy egyre hidegebb lesz, úgy még jobban vágyunk a melegre, ezért, két órával a lefekvés előtt, készíts magadnak egy jó kis fürdőt, amiben pihizhetsz 20-30 percig. Így majd lenyugszik a szervezeted, ellazulnak az izmaid, felkészülve egy jó, kiadós alvásra.

Ha egy kis extrára vágysz, akkor a fürdővízbe rakj levendulás fürdősót, amitől még relaxáltabbá válhatsz, és még szép lilás is lesz a fürdőd.

Alvás előtti rutin

Azzal is segítesz a szervezetednek, ha van egy mindennapos rutinod, amit elalvás előtt megcsinálsz. Legyen az szimplán egy fogmosás-hajfésülés-nyújtózkodás, már ez is elég ahhoz, hogy az agyad érzékelje, hogy hopp, ezek után a mozdulatok után lesz majd az ágyba bújás. Az sem hátrány, ha mindennap legalább nagyjából ugyanakkor fekszel le, így automatikusan az adott időben már kívánni fogod az alvást, és gyorsan már horkolhatsz is.

 Felesleges pörgés

Alvás előtt, vagy késő délután már ne igyál kávét vagy energiaitalt. Ezért ha éjjel még tanulsz, akkor semmiképp se dobj be még egy kávét, mert ha utána nem tudsz elaludni, nem is ért sokat a tanulás a másnapi rosszul ébredés miatt. Keménynek hangzik, de inkább menj aludni és kelj fel fél órával hamarabb, ha még készülnöd kell, az agyad reggel úgyis frissebb.

Tedd félre a telefont

Meg a tabletet, meg a tévét. Alvás előtt még egyszer lecsekkolni az összes közösségi oldalt sokaknak szokása, de túl sok jót nem teszel vele az alvásodnak. Az éles fény, ami a képernyőből árad, csak stimulálja az agyadat, felébreszti, és miután megnézted, amit meg akartál, az információ áradat miatt még pörögni fogsz egy ideig.

Rakd fel töltőre, állíts be rajta ébresztőt, de utána felejtsd is el, inkább olvass egy kicsit, de ne nyomkodd feleslegesen.

Zoknit fel!

Mókás lehet elsőre, hogy miért is segíthet a zokni, de végül is logikus a magyarázat. Ha hidegek a lábaink, akár ha már elaludtál, az próbálja felébreszteni a szervezetet, mert ugye nem tetszik neki a hideg. A zokni, ami melegen tartja a lábadat, egyben serkenti is a vérkeringést a végtagokban, így könnyebben tudsz elaludni.

Legyen rend!

A rendrakás nem a legjobb időtöltés, de hozzájárulhat a kupi ahhoz, hogy rosszul alszol. Ha a szobádban hatalmas káosz van, sőt esetleg az ágyadon is ott vannak a szennyes ruháid, laptopod vagy tancuccaid, akkor az bizony hatással lehet az elalvásra. Ahogy szuper érzés a frissen húzott lepedő és takaró közé bemászni, úgy sokkal jobb, ha egy szép, rendezett szobára ébredsz fel. Próbáld ki, biztos segíteni fog.

Fotó: fanpop.com
Fotó: fanpop.com

Rossz alvás
Előfordul, hogy rosszul alszol, forgolódsz vagy felriadsz sokszor?

 

Borítókép: best-wallpaper.net

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta