5 bemelegítő gyakorlat, amit sose hagyj ki!

Rovat

Megosztás

Edzés és verseny előtt elengedhetetlen a bemelegítés mozzanata. Ezáltal készítjük fel a szervezetet a terhelésre, lépésről- lépésre. De hogyan álljunk neki? Íme, 5 pont ami biztos hogy nem hagy hidegen téged!

1. Futás

A lassú, egyenletes iramú bemelegítő futás, a keringésfokozás célját szolgálja. Emellett, ez a legjobb mód arra, hogyan növeljük állóképességünket, ami által a fáradság érzése sokkal később jelentkezik, így a teljesítményünk nő.

Forrás: urbanbushbabes.com
Forrás: urbanbushbabes.com

 

2.  Nyújtás

Statikus gyakorlatsor, amit érdemes fentről lefelé indulva végrehajtani, kellő ideig tartva az izmot. Az izmok nyújtása azért fontos, mert csökkenti a sérülés veszélyét, illetve ha görcsbe rándul a lábad, akkor is mentőövként szolgál. Javasolt jól megnyújtani az olyan részeket, ahol korábban már megsérültél, megelőzés, megóvás céljából. Mivel sportra való felkészítés a cél, annak megfelelően célszerű gyakorlatokat választani. Tehát az igénybe vett testrészeket alaposabban kell átmozgatni.

Forrás: tumblr
Forrás: Tumblr

 

3. Gimnasztika

A nyújtással ellentétben ez dinamikus gyakorlatsor, az ismétlésszám dominál. A gimnasztika által felgyorsulnak a mozgásfolyamat elsajátításának mozzanatai, ráadásul fokozza a regenerálódást. Gimnasztikai gyakorlatok megfelelő ismétlésszámmal akár egy edzésnek is megfelelnek. Vannak például erősítő hatású kargyakorlatok. Ilyen például, amikor terpeszállás, oldalsó középtartás kiindulóhelyzetből, karhajlítással vállértintést hajtunk végre úgy, hogy a felkar mozdulatlan, majd ismét oldalsó középtartásba helyezzük a kart, ezt kétszer megismételjük, majd a 2.-nál, amikor a kar oldalsó középtartásba érkezett, tölcsérkörzést végez 4x.

Screenshot 2016-03-27 09.23.59

4. Futóiskola

Folytatódik a dinamikus mozzanatsor, gimnasztika után olyan gyakorlatok következnek, melyeket helyzetváltoztató mozgás közben hajtunk végre. Célszerű kijelölni egy egyenetes talajjal rendelkező szakaszt. Futóiskolának hívjuk például, a térdemeléssel, sarokemeléssel való futást, az indián szökdelést. Az adott sportágnak megfelelően vannak sajátos futóiskolái. Kosárlabda sportot illetően ilyen az oldalazó, (a védekező mozgásban való haladás), de vannak olyan futóiskola gyakorlatok, amelyeket sportágtól függetlenül célszerű elvégezni, ilyen például a dzsoggolás, ami a futásra készít fel, így majdnem minden sportnak az alapjává válik.

Forrás: tumblr
Forrás: tumblr

5. Felpörgetés

Ez a szakasz már kirángat a lassú és egyenletes mozzanatokból. Itt számít a sebesség, így a szervezeted felkészül, hogy ma akár határterhelést is kaphat. Illetve,felkészül a megmérettetésre, mivel ezek a feladatok a komfortzóna határát súrolják, ha megfelelő intenzitással végezzük. Ilyen például, a fokozó futás, melyben az iram fokozatosan gyorsul fel, majd kienged, lassul a szakasz végéig. A pulzus ilyenkor már olyan szintre kerül, mint az aktív sporttevékenységkor, amire melegítünk. Ebből az okból a magas ismétlésszám nem ajánlott, mert hamar el lehet fáradni benne.

Forrás: pozytywnasila.blogspot.com
Forrás: pozytywnasila.blogspot.com

 

Borítókép:favim.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta