Ha nem tudsz elaludni éjjel – az alvásproblémák okai

Rovat

Megosztás

Sokan vannak, akik nem tudnak éjjel aludni, vagy elalszanak ugyan, de gyakran felriadnak, vagy csak soká tudnak elaludni, s így fáradtabban ébrednek reggel. Vajon mik lehetnek az alvásproblémák okai?

Kényelmetlen ágy

Nagyon fontos, hogy az ágyunk kényelmes legyen. Ha régi, “kifeküdt,” érdemes egy újra beruházni vagy legalább a matracot cserélni. Már az is jó ötlet, ha egy ún. fedőmatracot veszünk rá, amit pl. utazáskor is magunkkal vihetünk, hogy kényelmet biztosítson. Ugyanilyen fontos a megfelelő párna is.

Zaj

Zajos környezetben nem lehet elaludni. A hálószoba lehetőség szerint legyen a ház azon részén, ahol a legnagyobb csendet tudjuk biztosítani. Jó, ha a család nem ott nézi a tévét és nem ott használja a számítógépet, illetve más olyan eszközt, melynek működése megtöri a csendet. A csend mellett a sötétség, esetleg a félhomály is szükséges ahhoz, hogy pihenjünk és a jó alvás feltételeit biztosítsuk.

alvás

Túlterheltség

Ha stresszes időszakaink vannak, biztosak lehetünk benne, hogy az alvás sem fog menni éjjelente.  Ha pl. tele vagyunk elvárásokkal saját magunkkal és az életünkkel szemben, vagy ha túl nagy jelentőséget tulajdonítunk mások elvárásainak, vagy épp egy fontos eseményre, vizsgára készülünk, ezek mind stresszhelyzeteket  okozhatnak. Gondolataink e körül foroghatnak és ezért nehezebben alszunk el vagy épp felriadunk alvás közben is.  Ilyenkor segíthet, ha a napunkat pl.  relaxációval zárjuk, vagy csak visszaidézzük hogy milyen jó dolgok történtek velünk aznap.

Alvásproblémák okai, ha nem tudsz elaludni éjjel!
Melyik tényező okozhat szerinted álmatlanságot?

Kép forrása: Élethossz Egészségesen, cool-mania.net

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta