A “játék”, ami csak az erőforrásokat pazarolja: Swatting

Rovat

Megosztás

Ha még nem tudod, hogy mi az a swatting, akkor itt az ideje, hogy megtudd. Viszont kezdjük egyenesen ott, hogy jobban jársz, ha nem csinálod. Ez tulajdonképpen egy “játék”, egy csínytevés, ami első ránézésre ártatlannak tűnik, de nem az. Nem fogja a rendőrség sem mókásnak találni ezt a fajta viccelődést.

Ez a jelenség leginkább még csak az Egyesült Államokban található meg, az amerikai tinédzserek között terjedt el. A swatting tulajdonképpen egy  bosszúhadjárat az on-line játékközösségekben, melynek lényege, hogy a rendőrségnek elhintik, hogy egy ellenféljátékos lakásán bombákat, fegyvereket rejtegetnek vagy terrorcselekményt készítenek elő, amire a rendőrség azonnal kommandósokat, angol rövidítéssel SWAT, a csínytevés neve innen származik, riadóztat a bejelentett helyszínre, ők pedig behatolnak a házba, és lerohanják a mit sem sejtő ellenfelet.

A rendőrségnek kötelessége kivizsgálni minden bejelentett esetet, még ha az swatting-gyanúsnak is tűnik. A swattinget elkövetők ezzel a tevékenységgel nemcsak a rendőrség erőforrásait pazarolják, de még veszélybe is sodorják azokat, akik ellen bejelentést tesznek. Nem kellemes érzés, amikor az emberre a kommandósok törnek rá úgy, hogy semmi rosszat nem tett.

Magyarországon még egyetlen olyan bejelentést sem kapott a rendőrség, amelyben ez a jelenség játszott volna közre. Fontos, és mindenki feladata, hogy tegyünk is róla, hogy ne is tegyen senki álbejelentést.

Swatting
Te hallottál már erről a jelenségről?

Borítókép: Navyseals.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta