Ezt nézed:  / Hírek / Suli / A leggyakoribb rövidítések egyetemen

A leggyakoribb rövidítések egyetemen

TO, ZH, és a többiek – az egyetemisták, mintha saját nyelven beszélnének.

Még nem vagy része a felsőoktatásnak, de meg akarod érteni, miről beszélnek az egyetemisták? Íme, egy kis kalauz, ami körbevezet a titokzatosnak tűnő rövidítések világában.

TO – Tanulmányi osztály. Itt kezelik a hallgatók tanulmányi kérdéseit, mint például, a hallgatói jogviszony igazolása, kreditek leadása, elfogadtatása, vagy határidő utáni tárgyjelentkezés kérelemmel.

Forrás: giphy

 

ZH– Zárthelyi dolgozat. Szorgalmi időszakban írt dolgozat, amely nem vizsga értékű. A féléved teljesítésének olyan feltétele, mely előadással, vagy beadandókkal együttesen teszi ki a tárgyra kapott jegyedet a szemeszter végén.

Forrás: giphy

 

UV– Utóvizsga. A vizsgaidőszak mentőangyala, vagy az egyetemisták mumusa. Van, aki örül a második próbálkozási lehetőségnek, más viszont csalódott, hogy elsőre nem ment át. Ez az a vizsga, amit csak akkor teljesíthetsz, ha már egy vizsgán elbuktál. Ha nem sikerül teljesítened, újra fel kell venned a tárgyat a következő szemeszterek egyikében.

Forrás: giphy

 

Neptun – A rendszer, amin keresztül felveheted a tárgyaidat, vizsgáidat és megkaphatod az eredményeidet.

Forrás: giphy

 

Passziváltatás – halasztás, olyan értelemben, hogy az adott szemeszterben nem lesz órára járási kötelezettsége a hallgatónak. Emellett ösztöndíj, tandíjfizetési kötelezettség és diákigazolvány-matrica sem jár.

Forrás: giphy

 

Kredit – A tárgyaid értékének mértékegysége. A legtöbb alapképzésen 180 kreditet kell gyűjtened összesen.

Forrás: giphy

 

Tárgyjelentkezés, versenyjelentkezés – Egyes egyetemeken van előzetes tárgyjelentkezés, mikor feljelentkezhetsz, ezt követi egy rangsorolásos jelentkezés, ahol pontszámoknak megfelelően nyerheted el helyedet, majd a versenyjelentkezés – amely a végső helyekért folytatott harcban merül ki.

Forrás: giphy

 

Szorgalmi időszak – A szemeszter azon része, mely a tárgyfelvételtől a vizsgaidőszakig tart. Ekkor óralátogatási kötelezettséged van, és ZH-kat írsz.

Forrás: giphy

 

Vizsgaidőszak – A szorgalmi időszakot követő periódus, mikor nincs óralátogatási kötelezettséged. A Neptunban feljelentkezel a vizsgákra, készülsz, majd teljesíted őket.

Forrás: giphy

 

Tanegység lista – Tanulmányaid követelményi rendszere, ahol láthatod, milyen tárgyakat kell teljesítened, kódok szerint. Azért értemes részletesen követni, és megtervezni, mikor-mit veszel fel, mert ha elhagysz egy előfeltételes tárgyat, csúszhatsz az abszolutórium megszerzésével. Van olyan egyetem, ahol a Neptun nem jelöl ki mindent megfelelően. Ez az, amit elfogadnak, ezt kell követni.

Forrás: giphy

 

Abszolutórium – A végső bizonyítvány, amit akkor kapsz meg, ha minden tárgyat teljesítettél. Innen már csak a szakdolgozat, az államvizsga, esetleg nyelvvizsga vár rád.

Forrás: giphy

 

Hallgatói jogviszony – Beiratkozással létrehozott jogviszony, amely a hallgató és felsőoktatási intézménye között áll fenn.

A leggyakoribb rövidítések egyetemen
Te ismerted már ezeket a rövidítéseket?

Borítókép: payforessay