A műsorvezetés rejtélyeit boncolgattuk Szecsóval – Te is élveznéd, ha percenként borulna a programod?

Rovat

Megosztás

A legutóbbi, Nagy Mártonnal készített interjúból már megismerhettétek a rendezvényszervezés világát, most viszont egy hasonlóan kemény szakmával szembesülhettek, hiszen a tavalyi Online Video Stars (OVS Fest) fesztivál műsorvezetőjével, Szecsóval olvashattok egy interjút, amelyben elmeséli, hogy hogyan éli meg 16 éves fejjel a szakma nehézségeit, hogy hogyan csöppent bele ebbe a világba, és mennyire élvezi az egész ízét.

Mi fogott meg a műsorvezetésben a legjobban?

Egyrészt alapvetően nagyon közel áll hozzám a média, a televízió és az online tartalomgyártás. Másrészt meg mindig is imádtam a reflektorfényben lenni, ha tévéműsorokat néztem, mindig csak az kötött le, hogy hogy viselkedik a műsorvezető, miket mond, hogy beszél, meg persze a technikai részei: a mikrofonok, a fülmonitor.. váó..:D

Éreztem, hogy nekem ez kell. Ami a legjobban megfogott, az talán az egésznek a feelingje. Rengeteg lámpa, mikrofonok, kamerák, sok-sok néző. Sok ember ettől összerezzenne és megijedne, lámpalázas lenne, de én nem, én imádom.

 

Mik a legnagyobb nehézségek egy élő adás vagy egy rendezvény műsorvezetésében?

Egy élő műsor lebonyolítása mindig rengeteg nehézséggel jár, ha másért nem, a rengeteg hirtelen kényszerdöntés-hozatal miatt. Hopp, egy hiba itt, hopp, egy műsorváltozás ott. Én eddig élő egyenesben műsorokat még csak rendezvényeken csináltam, ami más jellegű műsorvezetés, az mind előre “felvett” volt.

Kivéve talán a “Lecsó” című saját gyártású műsorunkat, ami az én YouTube csatornámon futott, de azért az még mindig más. Azt nem is vettük mi sem komolyan a műsorvezetőtársaimmal. Az egy egyszerű kis beszélgetős műsor volt, de egyébként – bár változó tendenciával – abban is voltak eléggé kidolgozott adások.

Rendezvényeken az a különleges, amikor rohangálsz ide-oda, mert általában nincs, aki pontosan tudná, most mit kell mondanod, van-e műsorváltozás, vagy hasonló. Kapsz egy kis vázlatot nap elején, hogy mikor mi jön, aztán lehet, borul az egész! Lehet figyelni, hogy az adott műsorszám, ami következik, készen áll-e, megvan-e, ha nem, futkározni, telefonálni utánuk. Csak az OVS napján legalább 3-4.000 Ft telefonszámla jött össze. Ez nálam rekord. A szöveg és a többi a legtöbbször improvizáció, bár ennek örülök, azt kifejezetten szeretem.

 

Fotó: FacebookFotó: Facebook

 

Honnan jött a lehetőség, hogy te légy az Online Video Stars online tartalomgyártókról szóló fesztivál műsorvezetője?

Az OVS lehetősége elég mesébe illően és hirtelen jött. Még éppen csak elkezdtem a csatornámat, ami akkoriban csak interjúkkal foglalkozott. Egyetlen interjú került addig fel. Második alanyomnak Nagy Marcit, aki a FanMadeMaker csatornát vezeti, szerettem volna, akinek ráadásul alig 1-2 nappal ezelőtt találtam rá a csatornájára. Akkor volt neki körülbelül hatvanezer feliratkozója, ami az én – akkori – kis 100-200 feliratkozómhoz képest óriási mennyiség. Ráírtam, hátha. Nos, belement, skype-oltunk, majd megkérdezte, hogy nem akarok-e OVS-en részt venni valamilyen formában, mert szerinte igazán megvan rá bennem a tehetség. Szavakkal szinte elmondhatatlan, hogy mit éreztem akkor.

Miből állt össze a rendezvényen való műsorvezetés, illetve milyen tapasztalatokat szereztél ott?

Nagyon összetett feladat volt, éppen ezért nehéz sokszor. Sok dologra és persze sok emberre kellett egyszerre figyelni, össze kellett dolgozni, hiszen nekem kellett összeszednem a fellépőket, koordinálnom őket, felkészíteni őket, információkat átadni nekik, mikrofonokat kiosztani nekik. Ha műsorváltozás van, az is egy műsorvezető feladata, hogy bejelentse. De még az ajándéktárgyak kidobálása, illetve persze a köztes időkben szórakoztatni is kellett a közönséget.

A legfontosabb tapasztalat, ami talán tanács is volt nekem a jövőre nézve, hogy sokat kell aludni előtte.

Ez az egész egy hatalmas élmény, az OVS egy remekül megszervezett rendezvény volt, így a nyilvánvaló stresszen és izgalmon kívül nem is volt okom az aggodalomra, mindent megtettek a szervezők, hogy minél kidolgozottabb legyen az egész, így csak a kezük alá kellett dolgoznom.

 

Biztosan vannak vicces és/vagy ciki sztorijaid a műsorvezetéssel, riportkészítéssel kapcsolatban. Mesélnél párat?

Riportkészítésnél egyszer alaposan beégtem Viki (Magyarország egyik legsikeresebb női gamer-videósa – a szerk.) előtt, amikor kicsit benéztem az életkorát, tanulmányi állapotát. A vágatlan (és háttér nélküli) videót felraktam nem listázottként YouTube-ra a Középsuli olvasóinak.

Íme, csak nektek megmutatom a nyersanyagát ennek a kis gikszernek:

https://www.youtube.com/watch?v=UMQ0XWf4Llk

 

Egy másik, amikor az OVS-en ment épp egy (zenei) produkció, ami őszintén szólva, baromira nem tetszett. Az összes többi fellépő király volt, de ez valahogy nagyon nem feküdt nekem, és ezt eléggé szóvá is tettem, de még mennyire, hogy szóvá tettem!

Épp a következő produkcióval készültünk fel, ami egy beszélgetős ismert műsor, nagyon híres magyar YouTuberekkel, ők a szereplésre “melegítettek be”, én a konferálásra. A mikrofonokat már kikaptam, és ki is osztottam szépen mindenkinek. Az előző produkció nem kicsit elhúzódott, és kicsit beszélgettünk a színfalak mögött róla, hogy eléggé lejöhetnének már a színpadról, miközben picit megfeledkeztünk róla, hogy mindannyiunk kezében ott csücsült a bekapcsolt mikrofon. Amikor erre rájöttünk, volt pár lélegzet- és szívverésmentes másodpercünk De aztán szerencsére elvileg nem hallotta senki,  mert elnyomta a hangos zene. Mindenesetre nem tetszhet mindenkinek minden.

 

Szecsó - Műsorvezetés
Te szeretnél műsorvezető lenni az OVS-en?

Borítókép: Facebook

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta