A sztárok is Malálát követik!

Rovat

Megosztás

Rengeteg elismerés létezik a világon. Tudományos, az iskolában vagy családon belül, de van egy, amelyről csak kevesen tudnak, mégis annál fontosabb. Ez a Szaharov-díj. De mi is az és miért adják? Christina Lamb, brit haditudósító Malálával közösen írt könyvükről és a nők helyzetéről beszélt a háborús övezetekben.

Két funkciója is van ennek az kitüntetésnek. Elismerik általa a gondolati szabadság képviselőit és védelem alá is helyezi őket. Ez azért fontos, hogy a társadalom érdekében végzett munkájukat tovább folytathassák anélkül, hogy merénylet áldozatává válnának.

2013-ban a Szaharov-díjat Malálá Júszafzaj, egy 17 éves pakisztáni lány kapta, aki eddig a legfiatalabb a kitüntetett között. Története 11 évesen kezdődött, amikor internetes naplót kezdett el írni a tálib uralom alatt élő iskolás lány mindennapjairól. Édesapja egy lány iskola igazgatója volt, de menekülniük kellett az iskolák bezárása és lerombolása miatt. A szülők mindig is kiálltak a lányok oktatása mellett, a fenyegetések ellenére is. Később az egyiket be is váltották és Malálát arcon lőtték, amikor az adományokból vett buszon épp iskolába ment.

PAKISTAN-UNREST-NORTHWEST-CHILDREN

Christina különleges családként írta le Júszafzajékat. Pakisztánban egy fiú gyermek születését nagy örömujjongás közepette ünneplik, míg egy lány érkezése mindenkit csak elszomorít. Malálá családja ebben más elveket képviselt. Mikor megszületett kislányuk, az édesapja felírta nevét a családfára, amelyen máskülönben kizárólag férfi nevek szerepelnek. Mintha előre el lett volna tervezve számára egy olyan út, mellyel életeket fog megváltoztatni. Balesetét követően csak még elhivatottabb harcba kezdett a nők oktatásának hangsúlyozásáért. Christina Lamb világhírű haditudósítóval karöltve írták meg saját, igaz történetét, I am Malálá címmel. Ő a legfiatalabb a Nobel-békedíjasok sorában is. Ennek ellenére, alázatos és önmaga tudott maradni, mesélte mosolyogva Christina.

Christina_Lamb_Afghanistan

Az újságírónő maga is rengeteg elismerést kapott már, de arcára a büszkeség és szeretet ült ki, amikor Maláláról beszélt.
„Például, amikor megkapta a Nobel-díjat épp kémiaórán ült” – mesélte Christina. A fantasztikus hír ellenére megvárta az tanítási nap végét és csak este mesélte el a családjának.
„Ugyanúgy játszik két fiatalabb fiútestvérével, mint bármelyik gyerek. A családjuk nagyon kedves és összetartó, ezt nem tudta megváltoztatni a hírnév sem.”

Malálá hangja messzebbre elhallatszott, mint gondolta volna, több világsztárt is megihletett és követőjévé tett. Madonna énekelt neki, Beyoncé az Instagramján keresztül köszöntötte őt 16. születésnapján és  Angelina Jolie is teljes mellszélességgel támogatja őt. Mondjuk meg is lepődnénk, ha a Branjelina páros nem állna ki egy jó ügy, mellett.

Persze vannak kétkedők is. Pakisztánban elterjedt nézőpont, hogy nem is lett merénylet áldozata, hanem a hír csak egy diplomáciai fogás nyugat részéről, hogy befeketítse az ország hírét. Mások azonban egyenesen nemzeti büszkeségüknek tartják a fiatal lányt.

Christina Lambet saját tapasztalatairól kérdeztük.

  • Mit gondol, meg lehet e oldani egy hitrendszerbeli problémát politikai úton?

Malálá erre azt mondaná, hogy ezek az emberek nem igazán az iszlámot képviselik. Tudod, az iszlám nem mondja sehol, hogy ártatlan embereket kéne ölnöd (…) és a nőket nem kéne képezni (…), a nőket egyenrangú félként kéne kezelni. Mohamed próféta is egy idősebb üzletasszonyt vett el!” – nevetett Christina. A radikális felkelők félreértelmezik a szent szöveget és a saját céljaik igazolására használják fel. Én is mondhatom ezt, de Malálá szájából nagyobb ereje van ezeknek a szavaknak.

  • Miért Malálá az, akinek meghalljuk a szavát, pedig nem ő az egyetlen harcos a Közel-Keleten?

Őt egyszerűen látni kell. Olyan intenzitással adja át a gondolatait, hogy mindenkit magával ragad és megnyer ügyének. Nagyon melegszívű és barátságos is, egy kis Teréz anya.”
“Habár Malálá története nagyon inspiráló, minden ember számára eljön az a pillanat, amikor már nem tud többet a sokszor könyörtelen valóságból magára venni. Inkább mindenki a szexszel és a kis bolyhos állatkákkal foglalkozik, mint a világ nagy dolgaival.

Malálá legfontosabb célja, hogy kivívja a nők egyenrangú képzéshez való jogát, mert nekik sokkal több akadállyal kell megküzdeniük.

MALALA_Social-Shares_Instatgram_Speech-Day7-1418239919

 

Kép: mon.hu, mno.hu, dartcenter.org, theseaisfull.com, mtv.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta