A toalett világnapja – fotókon a világhelyzet

Rovat

Megosztás

Igen, a vécéknek is van világnapjuk, mégpedig november 19-én. Már 2001 óta, és négy évvel ezelőtt hivatalossá is vált. Az ENSZ akkor emelte erre a szintre, hogy felhívja a figyelmet: milyen áldatlan körülmények uralkodnak bolygónk sok helyén ezen a téren.

Rossz gazdasági helyzet, gyenge infrastruktúra, a folyóvíz hiánya. Ezek a fő okai annak, hogy sokfelé nehéz olyan helyet találni, ahova szívesen mennénk ki. A Reuters összegyűjtött néhány képet, hogy bemutassa, mennyire így van. A fotók, egy kivételével, mind-mind a napokban készültek.

klofokváros

Ez itt például Dél-Afrikában, Fokvárosban. A koncertekről és más szabadtéri programokról jól ismert mobilvécék a Khayelitsha városrész sok lakójának az egyetlen lehetőséget jelentik a megkönnyebbülésre.

klonigéria

Yenagoában, Nigériában, a deltavidéken lebeg a vízen ez az építmény. Évről évre több millió ember, többségében gyerek hal meg az ENSZ adatai szerint olyan betegségektől, amelyeket a gyenge higiénia, a tiszta víz hiánya okoz.

kloszíria

Szíriában a háború túlélőinek még az alapvető szükségleteik kielégítése is mindennapos kihívást jelent. Vécé a romok között Douma városában, Damaszkusz közelében.

klochile

Toalett a semmi közepén Santiago mellett, Chilében. A világon csaknem 2 és fél milliárd embr egyáltalán nem jut hozzá rendes vécéhez, több mint 1 milliárd pedig a szabad ég alatt végzi a szükségét, és ezzel betegségek felbukkanását kockáztatja. Ezek is az ENSZ adatai.

kloalaszka

Vannak, akiknek soha nem jut élhetőbb lehetőség, és vannak, akik átmenetileg kényszerülnek arra, hogy szabadtéri illemhelyeket használjanak. Az utóbbiak közé tartoznak azok a fizikus kutatók, akik Alaszkában, a Prudhoe-öböltől északra dolgoznak. Amikor az ottani laboratóriumba szólítja őket a munkájuk, akkor ezen a jégbe vágott közös létesítményen osztozkodnak.

klogörög

A Nyugat-Európában menedéket kereső migránsoknak az ilyen mezők jelentik az egyetlen lehetőséget az elvonulásra. A fotó a görög-macedón határon, Idomeniben készült. Menekültek és migránsok ezrei táboroztak itt a nyáron, mielőtt tovább indulhattak volna nyugatra.

klokína

Poszterek borítják ennek a nyilvános vécének a falát egy faluban Kínában, Peking közelében. A plakátok zöme szexuális úton terjedő betegségek elleni gyógymódokat reklámoz. A helyet külföldi munkások használják.

kloelefánt

Ez a fotó Abidzsánban készült, Elefántcsontpart fővárosában, annak is Marcory negyedében. Az ajtón felirat: idegeneknek tilos a vécé használata. Jobbra pedig azt írták ki, hogy pisilni tilos.

kloorosz

Ez a forma minden országban ismerős, legalábbis Európában. A régi pottyantós az orosz mezőkön áll, Juzsno-Kurilszk mellett, a Kurili-szigetek egyikén.

klotibet

A természet hívása elkerülhetetlen, bárhol is vagyunk a világon. Itt a hajnal első fénye világítja meg Tibetben a Mount Everestet, miközben a földre egy nyilvános vécé lámpafénye vetődik.

A toalett világnapja – fotókon a világhelyzet
Szerinted fontos, hogy néz ki a WC?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta