A tribute zenekarok is építik a magyar zeneipart – interjú Lengyel Ákossal

Rovat

Megosztás

Az Aerials – System Of A Down tribute Budapesti bulija áprilisban váratlan siker aratott. A zenekar dobosával, Lengyel Ákossal beszélgettünk és általa próbáltunk kicsit betekintést nyerni a magyar tribute zenekarok életébe.

A System Of A Down egy elég megosztó zenekar az egyedi stílusát tekintve. Honnan jött az ötlet, hogy ennek a zenekarnak a számait szeretnétek játszani?

Az ötlet az énekestől, Peres Gergőtől származik aki egy buszúton odalépett hozzám és megkérdezte nincs-e kedvem System Of A Down zenéket játszani. Erre én csak annyit feleltem, hogy:

20 éve várok erre a kérdésre.

Másnap meg is alapítottuk a zenekart.

Az első turnétok főképp vidéken zajlik. Ott milyen a fogadtatás?

Mivel nem a fővárosban vagyunk ahol megszámlálhatatlan buli van, az emberek ki vannak éhezve az ilyesfajta társasági eseményekre. Sokszor nívósabb helyszíneket tudunk megszerezni mint Pesten, sokkal többen jelzik már előre hogy ott lesznek. Összegezve lehet hogy nincsenek annyian mint a fővárosban, de mindig nagyon hálás a közönség.

Mi a te személyes véleményed a tribute bandákról?


Furcsa módon nem szeretem, de mégis. A tribute zenekarok is építik a magyar zeneipart, de valahogy el is vesznek belőle. Szerintem nagyon jó dolog hogy lehet hallani olyan zenekarokat, úgymond tribute formájában előadva, amit nem napi szinten kapsz meg vagy egyáltalán nem létezik a zenekar, mert feloszlottak. És persze fontos hogy ez hitelesen legyen előadva, hogy az eredeti előadó a zenekar által jól legyen ábrázolva . De ha van rá lehetőség akkor viszont ne legyen tributozás, hanem menjen el mindenki az eredeti előadóra és őket támogassa.


De akkor ti miért vagytok ha a ti zenekarotok akinek a zenéit játsszátok még aktív, és koncertezik?


Ha az vesszük, ritkán játszanak, nem annyira elérhető bizonyos országokban, ha mégis sokszor nagyon költséges egy ilyen jegy. És hát nyilván benne van az is, hogy ez egy kicsit örömzenélés is és saját magunk szórakoztatása. Visszatérve az előző kérdésre a zenekarok nem csak a közönség miatt csinálják, hanem mert nagyon nagy öröm és élményfaktor, hogy le tudod játszani a kedvenc zenekarod dalait. Egy létező zenekart tributeolni talán azért is ilyen sikeres mert nem tudják minden nap vagy minden évben megnézni őket.

Ért-e már antrocitás azért, mert ti más zenekar zenéjét játsszátok?


Hát igen vannak akiknek nem tetszik ez a műfaj, ez nagyon megosztó. Én egyénként kaptam is ezért a zenei szakmában, de nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk a közönségtől és nekünk ők számítanak. Ezért is igyekszünk velük kommunikálni, utoljára például a Facebook oldalunkon kérdeztük meg őket hogy milyen dalokat hallanának szívesen még a mi előadásunkban.


Most is a Tribute Maraton kezdeményezésen belül több zenekarral együtt turnéztok. Milyen a magyar tribute közösség?


Nagyon összetartóak a magyarok, nagyon segítőkészek, egy családias jól működő közösség. Nincs rivalizálás csak a közös műfaj szeretete.

Szerkesztő: Kiss Rebeka Ilona

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta