A villamosmérnökök élete – ezt olvasd el, ha erre a pályára készülsz

Rovat

Megosztás

A képzés iránt az utóbbi években igen jelentős érdeklődés mutatkozott, mivel a villamosmérnöki végzettség nagy lehetőségeket ígér. A képzés elég sokrétű, melynek során több területet is érintenek a szakmai törzsanyag (villamosságtan, elektronika, digitális technika, programozás, szakmai alapismeretek) mellett. A tanulmányok magában foglalják olyan ismeretek elsajátítását, mint a közgazdaságtan, menedzsment, vállalkozás-gazdaságtan és a jog. H. Attilával (28) beszélgettünk a szakma szépségeiről, kereseti- és karrierlehetőségekről. Attila elsősorban azt tanácsolja, olyan menjen villamosmérnöknek, akiben van kreativitás, elhivatottság, és élvezi is a dolgot.

Milyen számodra ez a szakma? Mi az, amit érdemes lehet tudni róla?

5 éve diplomáztam villamosmérnökként, és 5 éve dolgozom gyártásban, foglalkozok gyártógépekkel. Két éve már a második munkahelyen vagyok, szerencsére van bőven lehetőség még itthon is. Élvezem ezt a munkát, mert nagyon változatos tud lenni, ennek persze megvan az a hátránya, hogy olykor olyan feladataim is vannak, amiket annyira nem élvezek. Például auditokon kell előadni, kimutatásokat kell készíteni, de az igazán izgalmas része az, amikor egy géphibát kell sürgősen elhárítani, vagy gépet kell programozni, vagy akár kitalálni egy új berendezést valamilyen feladatra. Általánosságban elmondható, hogy sok kreativitást igényel, felelősséget, önállóságot, és az is előfordul, hogy túlórázni kell. Nem egyszer történt már meg, hogy hétvégén, vagy extrém esetben akár éjszaka is felhívtak, mert gáz volt a gyárban. Dehát ez a szakma ezzel jár.

Milyen karrierlehetőségek várnak azokra, akik ezt a pályát választják, akár Magyarországon, akár külföldön?

A jó szakemberekre mindig szükség lesz itthon is és külföldön is. Emlékszem, amikor először kerestem munkát, rengeteg helyre mentem interjúzni, míg sok, más végzettségű ismerősöm arról panaszkodott, hogy semmit nem találnak. Ha egy globális céghez mész, akkor klassz lehet, hogy tudsz utazni, illetve könnyen ki lehet kerülni valamelyik külföldi irodába.

Mennyire voltál elégedett a képzéssel?

A Műszaki Főiskolán végeztem, ami azóta Óbudai Egyetem lett. Rengeteg laborfoglalkozásunk és project feladat volt, amik nélkül a rengeteg elméleti tudás mit sem ért volna. Például egyszer egy mosógépet programoztam fel, de volt, hogy egy forgalmi kereszteződést szimuláltam jelzőlámpákkal. Ezek azért érdekes dolgok, mert részei a mindennapjainknak, sokat hozzátesznek a komfortérzetünkhöz, de igazából sokaknak fogalmuk sincs arról, hogy ezek hogy működnek. Pedig nem bonyolult dolgok, itt megtanítják.

A munkád során mennyire van lehetőség fejlődni, tovább képezni magad?

Fejlődni mindig lehet. Fejlődik az ipar, fejlődnek a technológiák, ezekből mindig van mit tanulni. A munkahelyem is sokszor biztosít itthoni es külföldi tréningeket, gyakran küldenek oktatásra.

A kereseti lehetőségekről mit kell tudni?

Magyarországon egy jó mérnök fizetése magasan meg tudja haladni az országos átlagkeresetet. Külföldön (északon) van egy nagyon jó barátom, aki programozóként dolgozik, hát ő aranyéletet tart fent magának az ottani fizetéséből.

Mennyi idő volt, amíg munkát találtál? Általában mik az esélyek friss diplomásként, később tapasztalattal rendelkező munkakeresőként?

A legelején rengeteg helyre behívtak interjúzni, viszont sok helyen a tapasztalatlanságom miatt utasítottak el. Azért az mindenféleképpen pozitív, hogy minimum tucatnyi helyről megkerestek, és én a vidéki helyeket nem is vettem figyelembe. Aztán ahogy nő a tapasztalat, úgy nő az esély is arra, hogy elhelyezkedj, ahol csak szeretnél, az érdeklődésednek megfelelő helyen.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta