Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / A vizelési ingertől bölcsebbek leszünk?

A vizelési ingertől bölcsebbek leszünk?

Egy holland tanulmány szerint a válasz: Igen. Ha valaki képes uralkodni a vizelési ingerén, akkor az élet más területein sem fog elhamarkodottan dönteni – áll a Psychologycal Science egyik tanulmányában.

A pszichológusok szerint, ha kielégítjük a fiziológiai szükségleteinket (szex, evés, ivás, ürítés), akkor egyből valami másra kezdünk vágyni. Vajon ha valamelyik hasonló vágyunkat elnyomjuk, akkor más vágyak nem jönnek a helyére? Példaként: egy férfi nagyon éhes, csak az ételre tud gondolni, bármilyen csinos nő sétáljon is el előtte, ő nem figyel rá, a kaját keresi mindenütt. Végre talál, jól lakik, a nők egyből figyelme középpontjába kerülnek. Ha nem csillapítja rövid időn belül az éhségét, akkor vajon fütyörészett volna a csinos nő után az utcán?

Mirjam Tuk vetette fel, mi történne, ha az emberek sokáig tudnának uralkodni magukon a vizelet visszatartásának terén? Kollégáival, Debra Tampréval és Luk Warloppal kísérleteket kezdtek végezni annak megállapítására, hogy a testi dolgokkal kapcsolatos önkontroll más területekre is pozitív hatással van-e.

Megitattak az önkéntesekkel 750 milliliter vizet, majd negyven perc elteltével – amennyi idő szükséges ahhoz, hogy a hólyagba kerüljön a kiválasztott folyadék- nyolc igen egyszerű döntés elé állították a vizsgált személyeket. Olyan kérdésekben kellett dönteniük, hogy rövidebb időn belül szeretnének-e kevesebb pénzhez jutni, vagy hosszabb idő múlva, de több pénzhez? A vizsgálat ereménye kimutatta, hogy akik erősebben érezték a vizelési ingert, nagyobb valószínűséggel döntöttek a későbbi nagyobb összeg mellett, és azoknál is ezt tapasztalták, akiket arra kértek, hogy az ürítéssel kapcsolatos szavakra gondoljanak.

Mire jó ez a tanulmány? Nos, hölgyeim minden plázázás előtt érdemes meginnunk egy szép nagy flakon vizet, mert akkor nagyobb valószínűséggel marad vastagabb a pénztárcánk, és nem kerül egy nagyon sokadik darab a szekrényünkbe, amit ki tudja, hogy egyáltalán fogunk-e hordani.

A vizelési ingertől bölcsebbek leszünk?
Szerinted beválhat a módszer?

 

 

Foto: 4.bp.blogspot.com, chrishannamtl.files.wordpress.com, lifethenfinance.com