„Afrika meleg szíve” – Malawi

Rovat

Megosztás

Milyen érdekességek várhatnak téged Blantyre városában, Malawiban? Az Inforádió Világszám műsorvezetője, Dr. Kiss Róbert Richard elmesélte a hallgatóknak.

Bár eleinte kissé riadtan fogadták a magyar utazókat Malawiban, hamar kiderült, hogy rendkívül kedvesek a turistákkal.

 „Furcsa volt számomra, hogy az emberek megbámulnak bennünket és mosolyognak rajtunk, hogy hogyan is nézünk ki. Tehát azon, hogy külsőre teljesen mások vagyunk, mint ők. Nagyon kedvesek voltak az emberek. Tényleg csak mosolyogtak rajtunk és engedték, hogy fotózzuk őket. Nagyon barátságosan fogadtak minket mindenhol.”

– osztotta meg benyomásait a hallgatókkal Horváth Dorottya, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ koordinátora.

Az országban az elmúlt tíz évben 4 millió fővel nőtt a lakosság száma. Jelenleg 16 millió fős országról beszélünk, ahol az egészségügyi ellátás és az oktatás szintén elmaradott.

IMG_2681

A helyiek rendkívül örültek a magyar orvosok megérkezésének a XII. Orvosi Misszió alkalmával, ami az AHU együttműködésével jött létre. Az orvosok megérkezését általában a helyi vallási vezető közli a lakosokkal. A magyar orvosoknál is hatalmas sorok álltak a segítségnyújtásért.

„Sokan még életükben nem is voltak orvosnál. A helyi szervezők megpróbálnak mindig egy rendszert felállítani, hiszen van, hogy 600-800 ember gyűlik össze és azért ez igényel egy bizonyos logisztikát az orvosi ellátásban.”

– mondta Szijjártó Sarolta, a Magyar Afrika Társaság jószolgálati nagykövete.

A vizsgálatokat és az ellátást követi a gyógyszerek felírása, majd egy kis asztalnál tudják átvenni a gyógyszereket, ahol általában szintén nagy sor szokott állni.

Az orvos elmondása szerint sokan még gyógyszert sem szedtek életükben, ezért általában nem kell túl erős gyógyszert felírniuk. Malawi egyes térségeiben azonban még gyógyszert sem kapni minden kórházban.

IMG_3223

Bár a száraz évszakokban kevesebb a szúnyog, ezáltal a maláriás megbetegedések száma is, így is napi szinten találkoztak maláriás betegekkel az orvosok. A malária elleni védekezésre sok módszert alkalmaznak. Az ágyuk felé például hálót szoktak felszerelni, nehogy éjszaka váratlanul megcsípje őket egy szúnyog.

Az orvosnőt a szafari túrázásuk közben egy cecelégy csípte meg, amikor közelebb mentek az elefántokhoz. Kissé megijedt, hogy elkap valamilyen betegséget, de a túravezető is elmondta neki, hogy itt nem kell ilyen betegségtől félniük.

 „Ami probléma, hogyha az orvosaink elmennek, akkor vajon kihez tudnak fordulni a betegek?”

– tette fel a kérdést Szijjártó Sarolta.

 „20 éves hölgy négy gyermekét hozta el, mert valamilyen vizsgálatot kellett megejteni az egyikkőjükön. Az 1 éves gyerekét kötötte a hátára, a 2 éves gyerekét pedig az 5 éves gyerek hátára kötötte, plusz a 3 éves gyermekét kézen fogta. Nem volt babakocsi. Kendőt kötnek a hátukra és úgy utaztatják a gyerekeket. Ha pedig van poggyász, akkor azt a fejükön szállítják.”

– mesélte a műsorvezető.

IMG_2706

Az ételeik nem túl változatosak. Leginkább kukoricakásából készült ételt esznek, amihez olykor halat, babot vagy valamilyen salátát készítnek. Húst ritkán esznek, általában ünnepnapokon. Az egyoldalú táplálkozás miatt a vitaminhiányt és az egyébásványi anyagokat nehéz pótolniuk. Sok gyermek születik valamilyen testi, vagy mentális fejlődési rendellenességgel.

 „Ha túljutnak azon a sérülékeny koron ezek a pici gyerekek, ami még a későbbi életüket befolyásolja, utána nagyon szépen megerősödnek és alkalmazkodnak az itteni körülményekhez. Egészséges szép gyereket láttunk.”

– mesélte Jakkel Anna, kecskeméti orvos.

Az oktatás néhány általános iskolában ingyenes, de nem kötelező odajáratni a gyerekeket. Ráadásul nincs elég tanár sem az országban, talán csak a nagyvárosokban. Pontosan ezért nagy az írni és olvasni nem tudók száma.

IMG_3215

A rendőrség is egészen másképp működik, hiszen itt nem jönnek ki egy hívásra, hanem a rendőrségre kell bemenni, bejelenteni az esetet. Azután kezdenek el intézkedni. Akik tehetik általában saját biztonsági őröket fogadnak. A műsorban azonban arról számoltak be, hogy Malawi kifejezetten nyugodt hely, ahol kevés a baleset és a lopás sem jellemző.

 „Azt hiszem csak ilyenek az emberek. Nagy a szegénység, de még sincs lopás. Említettük mennyire rossz körülmények között élnek az emberek, de ennek ellenére meg van az a fajta boldogság, amit otthon egyre kevésbé lehet tapasztalni.”

– mondta Szeremley Csaba, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ vezetője, aki már több éve él kint Malawiban. Hozzátette azt is, hogy Malawiban az emberek kevésbé nyugtalanok és a halálon is sokkal könnyebben lépnek túl.

Nagy a katonai fegyelem, de a rendőrök sem szigorúak, sőt, kifejezetten kedvesek tudnak lenni az emberekkel. Szeremley Csaba szerint nem véletlenül hívják Malawit „Afrika meleg szívének”.

IMG_3560

A magyarok Budapest – Róma – Etiópia – Blentayre mentén jutottak el a városba. A műsorvezető szerint a Malawi repülőtér egy hatalmas pusztasághoz hasonlít, ahol nem is gondolná az ember, hogy leszállnak gépek.  Visszafelé Etiópia – Frankfurt – Budapest irányából érkeztek.

A műsorvezető úgy véli rengeteg kincset rejt Malawi. Rengeteg állatot lehet megcsodálni az országban és még törzsi felszerelésben is látni embereket, akik nagyon szívélyesen köszöntik az odalátogatókat. Bár a kiutazás kissé hosszadalmas, miután megérkezik az ember, érezheti ennek az országnak azt a különleges hangulatát.

 

Tudj meg többet Malawiról

 • Malawi fővárosa Lilongwe, ipar negyede pedig Blantyre, ahová a magyarok is utaztak. A helyiek általában összetákolt kis bódészerű földszintes házakban élnek. Ritka a kétszintes ház, de előfordul. A vagyonosabb embereknek azonban viszonylag szép házakban élnek.
 • Jobboldali kormányközlekedés van Malawiban.
 • 1964-ben nyerte el függetlenségét.
 • Afrika néhány térségén nem engedik, hogy lefotózzák a helyieket, mondván azokat a képéket később borsos áron tudják eladni a készítők. Ez persze nem feltétlenül van így. Másutt azonban rendkívül nagy örömmel fogadják a fotózást és boldogan állnak kamera elé. A gyerekekre is jellemző, hogyha meglátnak egy fehér embert és megbarátkoznak vele, szinte mindenhová követik.
 • Malawiban még mindig működik a cserekereskedelem.
 • Nincs az a füllesztő hőség. Kellemes a hőmérséklet a Szaharától délre fekvő területeken.
 • Malawiban a hosszúnadrágban veszik komolyan az embereket, de a külföldieknek nem szólnak a rövid nadrág miatt sem.
 • Néhányan mindössze 10 ezer forintnyi összegből élnek havonta. Az árak mások, de nem töredékei a magyar áraknak. Az élelmiszerek 30-40 százalékkal olcsóbbak. A gyümölcsök szintén olcsóbbak, hiszen azok itt teremnek, de nagyon finomak. Az üzemanyag azonban körülbelül ugyanannyi.
 • Beton és földutak is vannak, de vigyázni kell, mert esős időjárásban csúszóssá válhatnak a földutak, nyáron azonban nagyon porzik.
 • Az árusok nem agresszívak, nem akarják rátukmálni a vásárlókra termékeiket.
 • A legtöbben keresztény és muszlim vallásúak.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián Dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Fotók: Kiss Róbert Richard

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta