Ezt nézed:  / Suli / Akikre büszkék lehetünk: Íme, a három legtehetségesebb magyar fiatal!

Akikre büszkék lehetünk: Íme, a három legtehetségesebb magyar fiatal!

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács idén is odaítélte három magyarnak a legtehetségesebb fiatal címet.

Az NTT célja a hazai és határon túli fiatalok felkarolása, akik valamilyen területen jeleskednek. Ezen kívül a tehetségeket támogató pedagógusok  és a tehetségsegítő programok munkáját is igyekeznek segíteni.

2016-ban egy lányt és két fiút választottak a legjobbnak.

Huszár N. István

img_7562a_s_0

A Semmelweis Egyetemre járó fiú az NTT pályázatának fődíjasa. A 25 éves orvostanhallgató a matematika, fizika, biológia és kémia iránt érdeklődik leginkább.  Középiskolai tanulmányait több gimnáziumban végezte , ezen kívül Angliában is tanult. A Semmelweis Egyetem hallgatójaként a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben végez kutatásokat ( a hidrofil polimerről). Ezek eredményeiről nemzetközi konferenciákon és tudományos cikkekben számolt be. István a későbbiekben egyetemen szeretne tanítani és az élettudományok területén kutatni, a közeljövőben pedig további két cikket publikálna vizsgálatairól – tehetségének köszönhetően minden esély adott álmai megvalósulására.

Sághy Péter

peter

Az NTT másik fődíjasa 20 éves és Istvánhoz hasonlóan a természettudományok vonzzák, ezen belül is a kémia, a ffizika és a biológia.  2015 óta az Edinburgh-i egyetem kémia szakos diákja. 2014-ben első helyzett lett a TDK-n, egy év múlva pedig ő kapta a nagydíjat. Szintén 2015-ben kijutott a Milset Expo-Sciences International nemzetközi diákalkotó kiállításra. Számos kutatást végzett, többek között az Oxfordi Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia munkatársaival. Saját kutatása során a radioaktív sugárzás élő szervezetre való hatását vizsgálta. Szabadidejében gyönyörű asztrofotókat készít.

Bencsik Blanka

img_7451a_s_1

Az NTT legfiatalabb díjazottja a mindössze 18 esztendős Blanka. Már gimnáziumi évei alatt elkezdett foglalkozni a kémiával. 2015 szeptemberében pedig már a SZTE Gyógyszerakadémiai Intézet kutatásában vett részt. Két alkalommal is első helyezést ért el a Genius konferencián – egyszer a kémia, egyszer pedig a fotográfia szekcióban. Másik szenvedélye ugyanis a fotózás, legszívesebben természetképeket készít. Jelenleg gimnáziumba jár, s pontos elképzelése még nincs, de azt már tudja, hogy mérnöki pályán akar elhelyezkedni.

Ezúton is gratulálunk a nyerteseknek!

Szöveg: Fekete Fanni

Fotók: tehetsek.hu, neumann.ingenium.rs, mrcanu.pharm.ox.ac.uk

NTT
Téged vonz a tudományos pálya?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share