Akrojóga, avagy jógázva repülni?

Rovat

Megosztás

Eddig azt gondoltad, hogy a jóga nem neked való? És ha közben megtanulhatsz repülni?

Képzeld el magad akrobataként és jógiként! És most képzeld el, hogy a kettőt egyszerre csinálod. Hogyan lehetséges ez? Ez az AKROJÓGA! Valaki a levegőbe emel, majd jóga testhelyzeteket veszel fel és még egy masszázst is kaphatsz közben.

A képek láttára valószínűleg találkozol a félelmeiddel és a kétségeiddel, amik azt mondják, hogy nem vagy elég hajlékony, nem vagy elég erős és amúgy is csak akkor szoktál másokhoz érni, ha véletlenül neked megy valaki a folyosón vagy a buszon, ami csupa kellemetlen élmény. Ezek az érzések akkor oldódnak fel, amikor rájössz, hogy a hajlékonyság ugyanúgy fejleszthető napról napra, mint az izomzat és rendszeres gyakorlással eljuthatsz egy olyan szintre, ahol már nem okoz gondot akár két lányt a levegőben reptetni, vagy “flyer”-ként egy lábon megtartva felvenni egy elképesztő testhelyzetet. És nem utolsósorban az emberi érintkezés egy olyan formáját ismered meg, amiben a megértés és a türelem játsza a főszerepet, ezen tulajdonságok fejlesztése pedig az életed más területén is jól jöhet.

Hogy működik a gyakorlás?

A “flyer” az, aki rábízza magát a másik félre teljes testsúlyával és látványos testhelyzeteket vesz fel. A “bázis” tartja a “flyer”-t.  Az egymásra figyelés és a folyamatos koncentráció adja a sikert. Ha nincs összhang, akkor a “flyer” könnyen a földön találja magát, de ilyen esetben a “spotter”, egy harmadik személy segít visszatalálni az egyensúlyi helyzetbe. Érdemes mindegyik szerepben kipróbálni magad és megtapasztalni, hogy mennyire tudsz biztos alapot nyújtani valakinek vagy átengedni az irányítást, esetleg segítőként a folyamatos figyelmeddel jelen lenni. Mindenkinek más szerep okoz nehézséget, így ne hallgass arra, hogy mások mit mondanak, inkább vesd bele magad és tudd meg, hogy te milyen vagy!

Az akrobatika és a thai masszázsból kölcsönzött elemek teszik ezt az irányzatot izgalmassá és különböztetik meg egy jóga órától. A thai masszázs úgy kerül bele, hogy egyes fordított testhelyzetekben még akár meg is masszírozhatod a “flyer” gerincoszlopát. Már önmagában a függőleges testhelyzet is felemelő érzést nyújt, de egy masszázzsal egybekötve feledhetetlen… Úgy tűnik, nincs még egy ilyen összetett gyakorlatrendszer, amiben ennyi képességedet tudod egyszerre fejleszteni.

Elekes Zsolt (jógaoktató) megosztotta velünk tapasztalatait és elmondása szerint nem érdemes otthon elkezdeni a gyakorlást, mert könnyen okozhatunk apró sérüléseket magunknak, vagy akár egymásnak. Budapesten számos helyszínen találunk olyan közösséget, ahol a segítőkész jógik szívesen bevezetnek bárkit ebbe a világba. Zsolti már több éve ismerkedik az akrojógával, de csak 1 éve gyakorol intenzíven. Fiúként legtöbbször “bázis” szerepben van, de “flyer”-ként is ugyanolyan komfortosan érzi magát.

zsolti akroFotó: Fodor Timka

Mi kell ahhoz, hogy elkezdd?

Bátorság, együttműködés és türelem.

Ez mind nem jellemző rád?

Akkor csak repülj egyet és mindhárom birtokosává válsz!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta