Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Albérlet? Hogy ne érjen meglepetés, ezekre figyelj, ha költözöl!

Albérlet? Hogy ne érjen meglepetés, ezekre figyelj, ha költözöl!

Már tudjátok, melyik egyetemen tanultok tovább, de azt még nem, hogy hol fogtok lakni az egyetemi évek alatt? Sok diák választja az albérletet, noha az albérleti díjak egyre magasabbak. Éppen ezért nagyon fontos tudni, hogy amikor albérleti szerződést írtok alá, pontosan mire is kell figyelni! A témát Sterné dr. Deák Andreával, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivőjével járta körbe a FrissMédia.

Mindenképpen ajánlatos a bérleti szerződést írásba foglalni, ennek elmaradása esetén ugyanis egy későbbi perben a bizonyítás jelentős nehézségekbe ütközhet. A bérleti szerződés érvényességéhez ügyvédi ellenjegyzés nem szükséges. A bérleti szerződésnek vannak szükséges tartalmi elemei, úgy mint a bérbeadó(k) és a bérlő(k) neve, születési adatok, édesanyja neve, a szerződés aláírásakor a lakcímkártyán szereplő lakcím, a bérlemény helyrajzi száma, pontos címe.

Érdemes beleírni az alapterület méretét és a szobák számát, valamint azt is, hogy az ingatlant kizárólag lakás céljára lehet használni.

Amik mindenképpen kerüljenek bele:

1. Feltétlenül rögzítsük, hogy melyik naptól kezdődik és meddig tart a bérleti jogviszony.

2. A szerződés mindenképpen tartalmazza a bérleti díj összegét is, és azt, hogy az havonta, előre esedékes, például a tárgyhó 10. napjáig.

3. Rögzítsük a szerződésben a rezsiköltségek megfizetésének módját. Beköltözés előtt dokumentáljuk az óraállásokat, tételesen soroljuk fel, hogy milyen közüzemi díjak fognak felmerülni, továbbá ki és hogyan rendezi a számlákat. A számlákat fizetheti a bérlő is, ilyenkor a bérlő a számlákat utólag mutatja be a bérbeadónak, de a bérlő fizetheti a rezsiköltséget közvetlenül a bérbeadónak is, ez esetben a számlákat a bérbeadó fizeti be.

Fontos tudni:

A bérleti szerződés aláírásakor általában kéthavi kaució kerül kikötésre, vagyis kéthavi lakbérnek megfelelő összeget kell előre kifizetni. Fontos tudni, hogy a kaució összege nem lakható le, nem arra szolgál, hogy a szerződés megszűnésekor fedezze az utolsó hónapokban esedékes bérleti díjat, hanem a bérleményben esetlegesen keletkező károk kijavítására, illetve a fennmaradó tartozásokra kell fordítani. Praktikus tanács, hogy amennyiben a bérlő bejelentkezett a lakásba, a bérleti jogviszony megszűnése esetére a kaució visszaadásának a lakcímről való kijelentkezés legyen a feltétele.

A bérleti szerződés megszűnik a határozott idő lejártával vagy felmondással. Főszabály szerint a határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére mondhatja fel, azaz ha a bérbeadó augusztus 15-éig közli a bérlővel a felmondást, akkor szeptember 30-val szűnik meg az albérleti jogviszony.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share