Állandóan fáradt vagy? Oka van, mutatjuk, hogy mi!

Rovat

Megosztás

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy nehéz nap után semmi másra nem vágytál, mint egy nagy pihenésre. Ha ez az érzés azonban rendszeresen megjelenik nálad, akkor annak a nap fáradalmain túl más oka is lehet. Mutatjuk, hogy mi.

Mindenkivel előfordul, hogy az egész napos robotolás után csak bedől az ágyba, vagy semmi másra nincs ereje, mint a tv előtt elaludni. Ha ez ritkán fordul elő, abból komoly baj nem szokott lenni, de ha rendszeresen így érzed magad a nap végén, akkor annak egészségügyi kockázata lehet.

Nem megfelelő minőségű alvás

A fáradtság legnyilvánvalóbb oka a nem megfelelő minőségű alvás. Ez érintheti az alvási időd hosszát, a szobád hőmérsékletét vagy az ágyad/párnád minőségét is. Ha nem megfelelőek a körülmények körülötted, az az alvásodra is kihat, a rossz alvás pedig fáradtsághoz vezet.

Az étkezéseddel is kapcsolatban lehet

Nem mindenki tudja, de az étkezés is hat arra az alvás minőségére. Általános javaslat, hogy elalvás előtt kb. 2 órával már ne terheld a gyomrodat, ilyenkor már ne egyél, vagy ha nagyon éhes vagy, akkor is csak keveset. A cukros üdítőket és csokikat is érdemes kerülni, hiszen ezek megdobják a vércukor szintedet, ami ugyancsak hatással lehet az alvásodra.

Túl sok a stressz körülötted

Az, hogy fáradt vagy, abból is eredhet, hogy sok stressz ér napközben, emiatt pedig nehezen tudsz este elaludni. Ha azon veszed észre magad, hogy a nap történésein agyalsz, esetleg frusztrálttá válsz, akkor érdemes ezen változtatnod. Segíthet, ha lefekvés előtt kiírod magadból, mik történtek veled az adott napon, így az ágyban már csak a pihenésre kell fókuszálnod.

Elalvás előtt még telefonozol

Az elalvást nehezíti az is, ha az ágyban még telefonozol. A telefonok által kibocsátott fény megzavarja az alvás-ébrenlét ciklust, hiszen arra késztet, hogy ébren érezd magad. Ha teheted, alvás előtt már ne telefonozz, hagyd, hogy a tested fel tudjon készülni a pihenésre.

Ha tartós, érdemes orvoshoz fordulnod

A fentieken túl még számos oka lehet annak, ha fáradtnak érzed magad. Ha úgy érzed, hogy az alvásodhoz szükséges pozitív változásokat megtetted a környezetedben, de a probléma továbbra is fenn áll, akkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen akár valamilyen betegség is állhat a fáradtság mögött.

Forrás: giphy.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta