Amikor a tested jelzi, hogy a lelked nincs rendben

Rovat

Megosztás

A szem a lélek tükre közmondást úgyis átírhatnánk, hogy a test a lélek tükre. Mindkét nemnél előfordul, hogy a testi panaszok valójában pszichológiai problémákból fakadnak.

Szomatizálásnak nevezzük, amikor a lelki problémáknak testi megnyilvánulásai vannak. Egyes felmérések szerint a háziorvosok betegeinek 20 százaléka szomatizáló, azaz valamilyen lelki probléma elfojtásából fakadóan produkál testi tüneteket.

Honnan tudható, hogy mi nem vagyunk-e szomatizálók? Ilyen esetekben általában zsibbadás, végtagbénulás, fájdalom, nyelés és fájdalom zavar gyötri az illetőt, miközben az orvos nem talál konkrét megbetegedést, vagy elváltozást. Mivel a fenti tüneteket leszámítva nem tűnik betegnek, kivizsgálások sora következik.

Miután a rendelőintézetek szinte összes osztályát végiglátogatja, végül következik a pszichoterápia. Jó eséllyel itt végre megoldják a testi fájdalom okát. Általában ezek két nagy csoportra oszthatóak: a stresszre, vagy valamilyen érzelmi sokkra. Mivel ezek nem tudatosultak a betegben, a teste képezte le. A megfelelő orvosi segítséggel végül sikerül helyreállítani az ép testben ép lélek egyensúlyát.

Amikor a tested jelzi, hogy a lelked nincs rendben
Hogy dolgozod fel a lelki megrázkódtatásokat?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,165RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta