Amire sosem gondolsz, ha gép elé ülsz

Rovat

Megosztás

Bizonyára te is naponta többször ránézel a Facebookra és társaira, képeket posztolsz magadról, vagy a Youtubera töltesz fel egy videót, amiben szerepelsz. Nyugodtan teszed, hisz mindenki ezt csinálja-pedig jobb, ha óvatos vagy. Számos veszély leselkedik rád!

Február 10-én tartják hazánkban a Biztonságosabb Internet Napját. Egy nemzetközi eseményről van szó, amit az Európai Unió indított el, és minden február második hetének második napján megtartják. Céljuk, hogy felhívják az emberek, legfőképpen a tinik figyelmét az internet veszélyeire. Jelmondatuk:” A jobb internet közös ügyünk!”

10917125_878576522193797_3816986116211427200_n

A Magyar Safer Internet Project legfontosabb tevékenysége a káros tartalom elleni fellépés, amiben segítői is akadnak: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány és a Puskás Tivadar Közalapítvány – Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ.

Amikor viszontlátod a fényképedet más oldalán

Egy-két éve egyik ismerősöm, Merci (17) döbbenten látta, hogy az ő fotóival ékeskedik egy Facebook-felhasználó.

– Első dolgom az volt, hogy tiltottam a lányt, aztán pedig megkérdezetem egy rendőrt, mit is tegyek. Sajnos a csaj még mindig használja a fotóimat, de nem tudok mit tenni, mivel külföldi.

Ha nem vagy elég óvatos, ez veled is megtörténhet. Ezért mindig használd ki a honlapok adatvédelmi beállításait. Lehetőleg csak az ismerőseid lássák a fotóidat, adataidat. A telefonszámodat pedig alapból ne írd ki!

A posztolt fényképeid ne legyenek túl kihívóak, és a szerelmednek se küldj magadról ilyen képet! Rosszakaróid még felhasználhatják ellened.

40B
Amanda Todd fotóival is visszaéltek- a lány öngyilkos lett

 

Nem várt ajándék

Sajnos vannak olyanok, akik abban lelik örömüket, ha másnak gondot okoznak. Az ilyen emberek indítják útjára a netes vírusokat, amiket többek között levelek formájában küldenek szét. Ha ismeretlen a feladója, semmiképp se nyisd ki! Igaz, mostanság Facebookon olyan vírusok terjednek, amiket az ismerősök továbbítanak egymásnak, tudtukon kívül ( nemrég például ilyesmi  szöveg kíséretében: ” Szia! Szerepelsz egy videóban…”)

scared

Nem tudhatod, ki rejtőzik a szimpatikus kép mögött

Sok magányos kamasz regisztrál társkereső vagy barátkozós oldalakra, ahol bárkivel beszélgetésbe bonyolódhat. De a helyes fiú a profilképen nem biztos, hogy valóban létezik! A pedofilok kihasználják a net adta lehetőségeket, és gyakran itt cserkészik be a kiskorúakat.

ped

Ha idegennel chatelsz, és az találkozóra hív, ne mondj igent! Ha mégis nagyon szimpatikus, akkor is kérj meg valakit, hogy kísérjen el, nehogy a randinak rossz vége legyen.

A szülők félnek

A szülők zöme aggódik a gyerekéért-mégsem tesznek intézkedéseket a családi béke megőrzésének érdekében.

– Míg általános iskolás volt a gyerekem, nem használhatta a családi számítógépet, és mobilja se volt- meséli Gabi(42). – Most, hogy már gimnazista a lányom, persze van saját telefonja és internetezhet is. Mikor megengedtük neki, elbeszélgettünk vele a helyes használatról. Ami azt illeti, eléggé az internet ellen vagyok: szemrontó, függőséget okozhat, és nem pótolja a személyes kapcsolatokat. A gyerekek inkább mozogjanak! A barátaim nem ellenőrzik , mit néznek a gyerekeik a neten, milyen képet raknak fel magukról… Sajnos én sem figyelem árgus szemekkel, mert a lányom mérges lenne miatta. Egyszer mondjuk láttam, hogy csúnyaságokat írt egy ismerőséről egy közösségi oldalon- nagyon nem örültem neki.

Etelka (63)  azért nem ellenőrzi gyerekét, mert már felnőtt, viszont ha kamasz lenne a lánya, bizony másképp tenne:- A fiatalok nagyon sok butaságot kiírnak a közösségi oldalakon: lekésték a buszt, berúgtak… Hiába törlik ki később, mindennek nyoma marad. Ha később egy állásra jelentkeznek, a munkáltatók rá fognak nézni az adatlapjukra és nem lesz róluk jó véleménye.

MUST-DRUNK-TEXT-GIF

Ilona (48) így vélekedik a net veszélyeiről: ” Óva intem a kamaszokat. Mert hogyha valaki rád áll, akkor mindent kideríthet rólad, pl. az érdeklődési körödet, a magánéletedet. Még az e-mailjeidbe is belenézhet!”

Ha azt hinnétek, az apák lazábbak ezen a téren, tévedtek! Ödön (50) ugyanúgy aggódik két fiáért, mint a három édesanya.

– Rengeteg káros dologgal találkozhatnak a neten: pornó, pedofilok,  hol kaphatók drogok… Én mégsem ellenőrzöm a fiúkat. Egyrészt nincs rá időm, másrészt megbízom bennük.

 Így látjátok ti

Pár kamaszt is megkérdeztem, hogy teljes legyen a  kép: veszélyesnek tartják-e a netezést?

Noémi (19): ” Sajna kapott  már el vírust a gépem,illetve más kellemetlenség is ért:  egyszer ismerősnek jelölt egy idegen. Ráírtam, hogy honnan ismer, mire válaszul obszcén tartalmakat küldött. Rögtön letiltottam. Amúgy anyukám kezdetben, amikor megkaptam a gépemet, állandóan leste, hol járkálok, de egy idő után abbahagyta.”

laptop 2

Bori(20) : ”  Azt elismerem, hogy vírusok terjednek a neten, és -ahogy a filmekben is látni- bizonyos szervezetek és hekkerek  könnyen beleláthatnak a közösségi oldalakba, de engem még szerencsére semmi negatívum nem ért a világhálón. Inkább a jó oldalára koncentrálok, például hogy meg tudom nézni az útvonalat, ha készülök valahová, vagy a MEK-et.”

Regi(16): ” Én leginkább a vírusoktól félek és az olyan oldalaktól, amikre ha rákkatintasz, fizetned kell, mert behúznak a csőbe.”

Arany középút márpedig létezik!

Szüleitek félelmei tehát nem alaptalanok, de mint minden anya és apa, hajlamosak túlzásokba esni. Sokadjára hangsúlyozzuk, hogy ha netezel, légy nagyon óvatos. Ha  a cikkben szereplő tanácsokat megfogadod, nagyobb baj nem történhet, és az ősök is nyugodtabbak lesznek.

Lám, az egyik megkérdezett anyuka, Etelka sem indít háborút az internet ellen.

– Eleinte koromból adódóan tartózkodtam az internettől. Azonban később részben munkám, részben kíváncsiságom miatt elkezdtem barátkozni vele. Eleinte csak e-maileket küldtem-ami tetszett, hiszen gyorsabb, mint a levél, perceken belül megkapja a címzett. Aztán, elkezdtem keresgélni a Googleban, rájöttem, hogy mindent megtalálok, ami éppen érdekel: menetrend, színházműsor, hivatali nyitvatartási idő stb. Mióta nyugdíjas vagyok, regisztráltam (némi segítséggel) a Facebookra. Azóta tényleg “mindent” tudok ami közel, s távol történik. “Kitárult” a világ!Ki hol van éppen, mit csinál, milyen a hangulata, lekéste, elérte ( lehagyta) a buszt, vonatot…Mondhatom, függő lettem. Napi 2 órát biztosan eltöltök a számítógép előtt…

laptop

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: napitopik.blogspot.com, Facebook, taninga, weheartit, saferinternet.hu)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta