Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / Sport / Amit tudnod kell a szinkronúszásról

Amit tudnod kell a szinkronúszásról

A szinkronúszás története egészen a XIX. század végére vezethető vissza. A szinkronúszás kialakulásának kezdetén, a múlt század fordulóján az első versenyeket még férfiak részére tartották: 1891-ben Berlinben, majd 1892-ben Londonban. 

A sport kezdeti technikája az életmentő mozgásformákból és az úszástechnikákból alakult ki. A brit Royal Life Saving Society 1891-ben kiadott kézikönyvében már szerepelnek szinkronúszó elemek, bátorítva az úszókat azok használatára. A művészi vagy „díszes” úszás, illetve vízi balett, ahogy akkoriban nevezték, azonban hamarosan női versennyé vált.

A XX. század elejére tehetjük azt az időszakot, amikor a szinkronúszás művészetből sportággá válik. A sport népszerűvé válásában mérföldkőnek bizonyult az ausztrál Anette Kellerman 1907-ben New Yorkban bemutatott vízi balett előadása. Hivatalosan ő számít a szinkronúszás első jelentős képviselőjének. A következő 30 évben egyre több országban ismerték meg a sportágat, szinkronúszó egyesületek alakultak Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban is.

A német nemzeti úszóbajnokságot (Lipcse, 1921) már műúszó hölgyek egy csapata nyitotta meg. Egy Münchenben rendezett versenyen, 1934-ben Kaethe Jacobi mutatott be lebegő formációkat egyesületével. A világon elsőként az 1924-ben rendezett Montreali tartományi úszóbajnokságon szerepelt önálló versenyszámként („Art of Graceful and Scientific Swimming”), melyen már kizárólag nők vehettek részt.

1952-ben a fiatal sportág bemutatkozott a Pán-Amerikai Játékokon Buenos Airesben, illetve az Olimpiai Játékokon, Helsinkiben.  Az első hivatalos nemzetközi versenyt a következő Pán-Amerikai Játékokon, Mexikóban rendezték meg, 1955-ben, ahol a solo, duo és csapat bajnoki címeket az Egyesült Államok nyerte el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban még nem volt meggyőzve, így 1960-ban Rómában, 1964-ben Saporóban, 1968-ban Mexikóvárosban újra bemutatkozott az amerikai csapat. Végül hivatalos olimpiai sportággá az 1984-es Los Angeles-i játékokon vált, ahol két versenyszámban, egyéniben és párosban avattak olimpiai bajnokot. Párosban az első olimpiai aranyérmet az amerikai Tracie Ruiz és Candy Costie nyerte, majd másnap Ruiz megnyerte az egyéni versenyt is.

1984-től 1992-ig ez a két versenyszám szerepelt az Nyári Olimpiák programjában, majd 1996-ban kizárólag a csapatversenyt engedélyezték. A 2000-es olimpiai játékokon ismét engedélyezték a páros versenyeket is.

2014-ben a FINA engedélyezte férfiak indulását is a versenyein. A 2015-ös úszó-világbajnokságon megrendezik a vegyes párosok versenyét. 2021-ben az elképzelések szerint, már a csapatversenyben is szerepelhetnek férfiak.

Ezen a hétvégén, április 14 és 15-én a Magyar Szinkronúszó Szövetség szervezésében tartják meg a XXVI. Országos Felnőtt-, Utánpótlás-, és Master Szinkronúszó Bajnokságot. A versenyszámok megtekinthetőek a Duna Arénában, a belépés díjtalan.

További részleteket ebben a korábbi cikkünkben találsz.

Részletes program:

 

Borítókép: http://mszusz.hu/

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share