Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Automatizált házak

Automatizált házak

A modern technika korában egy új irányvonal jelent meg, ami az otthonokban is megtalálható. Szélesebb körben csak pár év múlva fog megjelenni, de a tehetősebbeknél már most is jelen van. Ezek az automatizált házak, más néven okos házak.

3

Mit is jelent tulajdonképpen az okos ház kifejezés?

Ma már úton útfélen találkozni az okos kifejezéssel, amit szinte mindenre ráaggatnak. A házak esetében azonban egy olyan rendszerről beszélünk, ami emberi beavatkozás nélkül képes bizonyos feladatokat ellátni.

4

De mire lehet használni?

Legfontosabb szempont az energiatakarékosság. Hűtés-fűtés szempontjából nagyon kifizetődő. Ha nem vagyunk otthon, akkor nyilvánvalóan felesleges pocsékolni az energiát, ezért a rendszer azt kikapcsolja. Be lehet állítani időzítőre is, de akár a mozgásra is reagálhat. Ugyanígy működhet egy felkapcsolva hagyott villany esetében is. Ha senki nem tartózkodik a helyiségben, automatikusan lekapcsolódik.

3

Kényelmi funkciói terén ha csörög az ébresztőd, ezzel egyidőben felemelkednek a redőnyök is. Nem kell többet fel-le húzgálnod. Erős napfény esetében szintén reagálhatnak, ekkor viszont beárnyékolják a szobát. Egy egyszerű fényérzékelő segítségével érzékelik a beérkező fényt, majd a motoros redőnyök leereszkednek.

47e29f9fe96a1771642fb05ac8a8fd00_L

Az egész házat telefonról tudod irányítani. Nem feltétlenül kell otthon tartózkodnod, hogy tudd, éppen mi történik. Élő képen követheted is az eseményeket, de a belső-külső hőmérséklettel is tisztában lehetsz.

20120705_elkoep_1

Egyes ultramodern helyeken már létezik a mesterséges intelligencia. Ugyan csak alapvető dolgokat tud megérteni, de könnyen felkapcsolódik egy lámpa, ha ezt mondod. Egyszerű kifejezéseket használva lehet utasítani dolgokra, amiket végrehajt.

okos_haz_3

Az otthonaink modernizálódni fognak az elkövetkező években. Folyamatosan új dolgok jelennek meg, amik hatással lesznek az otthoni életünkre is. Egyre szélesebb körben terjednek el, amivel megkönnyíthetik a mindennapjainkat.

 

Automatizált házak
Szívesen élnél automatizált házban?