Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Az állatok is szennyezik a környezetet

Az állatok is szennyezik a környezetet

Ha környezetszennyezésről beszélünk, általában szeretjük azt hinni, hogy mindenről az ember tehet. De vajon az állatok is szennyezhetik a környezetet?

Mindenképpen azt kell mondanunk, hogy igen. Először is gondoljunk bele abba egy-egy kutya hány kukát borít ki, mikor valami ótvar maradékot keres. Egyes szemetet messzire elhordanak, elásnak úgy, hogy soha senki fia nem találja meg azokat. Aztán ott vannak a madarak, például a galambok, akik kunyerálnak a parkban, illetve a varjak.

Na de nem ők az egyetlen állatok, amik környezetszennyezők lehetnek. Ott vannak például a tehenek. Na, ők aztán tényleg felelőssé tehetők, be is lehetne perelni őket. Egy kísérlet korábban bebizonyította, hogy a tehenek különösen kérődzés során felszabaduló gázokkal szennyeznek.

Cow Methane Pollution

 A kaliforniai San Joaquin folyó völgyének tejgazdaságában állatok tízezrei sorakoznak a hatalmas kiterjedésű farmok istállóiban és naphosszat kérődznek. Egyes becslések szerint közel három millió állat szennyezi a környezetet egyszerű létével, csak 2000 óta húsz százalékkal nőtt az állatállomány. Bizonyos környezetvédő csoportok szerint a tehenek sokkal veszélyesebbek a területen, mint az autók. Bár korábban azt gondolták, hogy a tehenek a vizelettel és az ürülékkel szennyeznek, valójában a kérődzéskor felszabaduló gázokkal. Miután ugyanis a tehenek lenyelték táplálékukat, az a bélrendszerükbe kerülve különféle baktériumokkal „fertőződik” meg. Ekkor már metángáz keletkezik, húsz perc múlva pedig a kérődzés beindulásakor a globális felmelegedést elősegítő metángáz szabadul fel a tehénből. Ez az oka annak, hogy a tehenek valóban szennyezik bizonyos módon környezetüket. Alapvetően egyébként kis mértékben minden állattartás során van valamennyi környezetszennyező hatás, ami az állattartótelepek légszennyező anyag kibocsátásának és szaghatásának (metán, ammónia) tudható be.

Csodálatos állatok a varjak, de sok gondot okoznak, mert zajosak, piszkítanak és károsítják a vetéseket is. Nagyszámú feltűnésük jól megfigyelhető Koszovóban, ahol gyakorlatilag más madárfaj nincs. Mivel hatással vannak más állatfajokra, így ők is nevezhetők kis környezetkárosítónak. KörnyezetKÁRosító. Értitek! Arról nem is beszélve, hogy dohányoznak!

varjak

A városokban élő varjak nem ritkán a pirosnál álló autók kereke alá teszik a diót, így törik fel.


Utóbbi persze nem környezetszennyező, viszont vicces.

Van egy mindössze néhány milliméter vagy centiméter nagyságú rovar: a termesz. Egy apró állat, amit bárki két ujja között szét tudna morzsolni. Milliós és billiós tömegekben rohanja meg az ember településeit és rág meg, tehetetlen falánkságában minden megrághatót, megemészthetőt és elpusztíthatót.

SONY DSC

Alapvetően tehát nem lehet azt mondani, hogy csak az ember szennyezi a környezetet, az állatok viszont olyan kis mértékben, hogy az nem bír nagy jelentőséggel. A környezetszennyezés hatásait azonban az állatok szenvedik el a világon a leginkább.

Az állatok is szennyezik a környezetet
Szerinted az állatok is felelőssé tehetők a környezetszennyezésért?