Az angol is kipipálva! Átlagos feladatsort kellett megoldani a középszintű angol érettségin

Rovat

Megosztás

Az angol nyelvű írásbeli vizsgákkal folytatódott az érettségi csütörtökön. Az Oktatási Hivatal (OH) délelőtt közölt adatai alapján középszinten 1135 helyszínen 45 864, emelt szinten 219 helyszínen 18 848 vizsgázó tett érettségit ebből a tantárgyból.

Véget ért az idei középszintű angol írásbeli érettségi. A vizsga után az idei feladatsorról az Eduline Pásztiné Fritz Adriennel, a Language Cert Nyelvvizsgaközpont vezetőjével beszélgetett.

“Nem volt nehezebb, mint a korábbi évek feladatai. Átlagos feladatsort kaptak a diákok, nem érhette meglepetés azokat a tanulókat, akik felkészülten érkeztek a vizsgára” – osztotta meg a véleményét az Eduline újságírójával Pásztiné Fritz Adrienn, a Language Cert Nyelvvizsgaközpont vezetője.

A nyelvvizsgaközpont vezetője szerint az idei érettségi legnehezebb feladata a nyelvhelyesség harmadik feladatlapja volt, ahol egy lyukas szöveget kaptak a vizsgázól, a hiányzó szavakat, szókapcsolatokat vagy kötőszavakat pedig a saját tudásuk alapján kellett beírniuk. Segítséget – például megadott szótövet – nem kaptak hozzá. Ebben a feladatrészben egyébként a helyesírásukra is nagyon oda kellett figyelniük a diákoknak, hiszen itt akár azon is elúszhatnak az értékes pontok, ha jó a megoldás, de rosszul írják le, ebben az esetben ugyanis nulla pont jár. Volt ugyanakkor 1-2 trükkös, odafigyelést igénylő kérdés az olvasott szövegértésben is, összességében viszont úgy látja, érdekes szövegeket kaptak a diákok, amiknek a megoldása B1 szinten nem okozhatott problémát.

Pásztiné Fritz Adrienn szerint kifejezetten barátságos feladatokat kaptak a vizsgázók az érettségi szövegalkotási részében is. A diákoknak ebben a feladatrészben először levelet kellett írniuk egy barátjuknak, aki meghívta őket néhány napra Cambridge-be, majd maximum 120 szóban kommentet kellett fűzniük egy lány közösségi média posztjához, melyben a barátja macskáiról panaszkodik. A nyelvvizsgaközpont vezetője szerint ezek közül egyik sem túl bonyolult téma, a baráti levél formátuma pedig kifejezetten kedvelt a diákok körében, a macskás feladat utolsó pontjában viszont a párkapcsolatokról kellett véleményt alkotniuk, ehhez hasonló “elvont témák” pedig inkább az emelt szintű feladatsorokra jellemzőek.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta