Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Az anorexia veszélyeiről!

Az anorexia veszélyeiről!

Az étvágy elvesztése, valamint a minimális táplálék bevitele komoly károkat okozhat a testünkben. Az anorexia egy betegség, amit az 1800-as évek végén jegyeztek fel elsőként és napjaink egyik komoly betegségének számít.

Az anorexiás betegek pszichés betegségben szenvednek. Ez a testképzavarukban nyilvánul meg elsősorban. Mindig kövérnek látják magukat, még akkor is, ha már csont és bőr az egész testük. Ez egy téves énkép zavarral is párosul. Nem vesznek magukhoz ételt, esetleg csak egy nagyon minimálisat, amivel elvegetál a testük.

Az anorexia mintegy a népesség 1-4%-át érinti. Leginkább a fiatalok vannak kitéve a veszélyeknek. Egyik kiváltó oka lehet a reklámokban, valamint a plakátokon látott ideálok, akikhez hasonlítani szeretnénk. Ennek érdekében egyesek drasztikusan képesek lefogyni.

Ez az állapot az életveszélyig is képes sodorni a beteget. Sokan pedig ebbe halnak bele. A kóros soványság átalakítja az ember szervezetét is. Különösen veszélyes ez a nőkre nézve. A menstruáció elmaradhat, ami következtében felborul a hormonszint és megannyi betegség kiváltó oka lehet. Az anorexiásoknál felléphetnek pajzsmirigy-, vese-, bél-, de érrendszeri problémák is, amik rövid időn belül halált okozhatnak.

A betegek kezdetben fel sem ismerik, hogy ők valóban betegek. A környezetük hívja fel rá a figyelmét, majd csak akkor tudatosul bennük igazán, ha már kórosan lefogytak. Ezért fontos a mielőbbi intézkedés. Segítség nélkül nagyon nehéz egyedül leküzdeni a betegséget. Ha van az ismerőseink között ilyen ember, akkor célszerű szólni valakinek, mert erre nemcsak az egészsége megy rá, hanem az életébe is kerülhet.

A gyógyulás hosszadalmas, de eredményesen kezelhető. Minél előbb derül ki, hogy mi áll a háttérben, annál jobbak az esélyek a gyógyulásra. Sokan csak félvállról veszik ezt a betegséget, de nagyon komoly hatásai lehetnek, amit maga a beteg nem érzékel, viszont a környezete annál inkább.

Az anorexia veszélyeiről!
Hány kg vagy?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share