Ezt nézed:  / Hírek / Suli / A magyar diákok kiábrándultak és haszontalanul töltik idejüket

A magyar diákok kiábrándultak és haszontalanul töltik idejüket

A Békés megyeiek a neten lógnak, az észak-magyarországi fiatalok meg antidohányosok – derül ki a Kutatópont Magyar Ifjúság felméréséből.

 

A mai 15-29 évesek életmódja, élethelyzete régiónként alapvetően eltérő – derül ki a Harmadrészt – Magyar Ifjúság 2012 című tanulmánykötetéből.

Békés megyében túl sok tévét néznek

A nyolcezer 15-29 éves fiatal megkérdezésén alapuló vizsgálat szerint a közép-magyarországi régió van az egyik legjobb helyzetben. Az észak-alföldi régióban a falusi fiatalok helyzete valamennyi megyében is jóval kedvezőtlenebb a városban és a megyeszékhelyeken élő társaikétól. A régióban nagyon jelentősek a kulturális, szabadidős rendezvényeken való részvétel és a számítógép használatának egyenlőtlenségei. Az itt élő fiatalok érzékelik a régió kedvezőtlenebb társadalmi-gazdasági helyzetét, és ez passzivitásukban, kiábrándultságukban is megjelenik.

A dél-alföldi régióban éles a gazdasági és szociális helyzetbeli különbség. Itt az országos átlagnál magasabb az elvándorlási potenciál, a kulturális fogyasztás viszont átlag alatti. A vizsgálat szerint az internettel és a televízióval töltött idő átlag feletti, különösen Békés megyében.

kockulok

Nyugat-Dunántúlon élnek a szinglik

A nyugat-dunántúli régió gazdasági adatai az országos átlag felettiek, főként az ipari központok és az osztrák határ közelsége miatt. Országosan itt a legmagasabb a német nyelven beszélő fiatalok aránya. A korai munkakezdés és karrierépítés azonban a családalapítás rovására megy: itt a legkisebb a párkapcsolatban és élettársi kapcsolatban élők aránya, valamint a tervezett gyermekvállalás időpontját itt határozzák meg a fiatalok a legkésőbbi időpontban, 30 éves kor körül.

Az észak-magyarországi régióban különösen nagy különbségek vannak az egyes megyék között. Például míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Nógrád megyében elmarad az idegennyelv-tudással rendelkező fiatalok aránya az országos átlagtól, addig Heves megyében ez az arány országos átlag feletti. Az Észak-Magyarországon élő fiatalok elsöprő mértékben utasítják el a cigarettát, de országosan Nógrád megyében a legalacsonyabb a droghasználat és az alkoholfogyasztás is.

A Kutatópont piac- és közvélemény-kutató cég által négyévente megismételt Magyar Ifjúság kutatás 15-29 évesek körében vizsgálja a demográfiát, a családalapítás-gyermekvállalást, az oktatást, a munkát, a mobilitást, a kockázati magatartást, a szabadidőt, a médiafogyasztást, valamint a civil és közéleti aktivitást. A 2012-es kutatás eredményeit feldolgozó első kötetet 2013 októberében, a másodikat tavaly májusban publikálták.

 

Forrás: MTI

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share