Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Az idei érettségi jegyek átlaga átlagos?!

Az idei érettségi jegyek átlaga átlagos?!

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen eredménnyel sikerült leérettségiznetek! Ehhez segítségül hívtuk a közölt számadatokat, titeket is meglep az eredmény?

A koronavírus-járvány miatt az idei évben nehezebb dolgotok volt. Az otthontanulás során, habár a szülők is segédkeztek, a tanárok kevésbe tudták rajtatok tartani a szemüket, így a kapott visszajelzésekből nehezen volt megjósolható, mégis milyen eredménnyel zárulnak majd a vizsgák.

A köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán sikeresnek értékelte a tantermen kívüli digitális oktatással zárult tanévet. Az eredmények között említette, hogy Magyarországon a járvány ellenére egyetlen napra sem szünetelt az oktatás, illetve meg tudták szervezni az érettségit, a szakmai vizsgákat és a felsőoktatási felvételit.

Az érettségi jegyek átlaga idén 3,61 volt.

Ez nem tér el a 2013 és 2019 közötti átlageredményektől, amelyek 3,57 és 3,71 között alakultak. Vagyis nem lettek “sem rosszabbak, sem jobbak” az érettségi eredmények. 

Fotó: MTI/Varga György

Az államtitkár kiemelte: az elégtelen osztályzatok aránya idén csupán 0,89 százalék volt, ez javulást jelent a 2013 és 2019 közötti időszak 1,5 és 1,02 százalék között mozgó értékéhez képest.

Középszinten nincs statisztikai eltérés, a három fő tantárgy esetében az elmúlt évek átlaga 3,45, idén pedig 3,47.

Azokból a tantárgyakból, amelyekből kevesebben vizsgáztak, vannak eltérések, de azok sem jelentősek – jegyezte meg.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Emelt szinten – folytatta – a három fő tantárgy esetében a vizsgaeredmények átlaga az elmúlt négy évben 66 százalék volt, idén 60 százalék.

Az eredmény csökkenésének oka – tette hozzá -, hogy 2019-hez képest idén jelentősen, 26 százalékkal nőtt a vizsgák száma, mivel kötelező lett egy tárgyból az emelt szintű vizsga a felsőoktatási felvételihez.

Főkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share