Azt hitted, a pingvinek cukik? Tévedtél!

Rovat

Megosztás

Mindig lenyűgöz minket a pingvinek csodálatos világa. De ha közelebbről megnézzük, kiderül, hogy minden dolognak, amit tudni véltünk róluk, van egy sötét oldala.

p03csc8y

Hírnév: A pingvinek csak a sarkköri hidegben élnek. Egész életükben egy partnerrel vannak, tökéletes és gondoskodó szülők.

Valóság: A legtöbb pingvinfaj a mérsékelt és trópusi éghajlaton él. Gyakran megcsalják partnerüket, sőt néha azonos nemű egyeddel. A pingvinanyukák gyakran elrabolják egymás kicsinyeit.

1911-ben az angol felfedező Robert Scott kapitány három embert bízott meg egy küldetéssel az Antarktiszon: gyűjtsenek három császárpingvin-tojást. Ez a tél közepén történt, a hőmérséklet -60 fok volt, és a legfiatalabb felfedező Apsley Cherry-Garrard vacogott a hidegben. Simán neheztelhetett volna a madarakra, de le volt nyűgözve. Bár később azt írta, a pingvinek a táboruk körül jártak kiötözve fekete-fehér frakkjukban, ez nem tántorította el őt attól, hogy megegyen egyet-egyet közülük.

Több mint egy évszázaddal később a világon mindenki pingvinőrült lett, és viccesnek tartjuk a totyogó állatokat. A korai felfedezők azt gondolták róluk, hogy halak, később meggondolták magukat, és a halak és madarak különös keverékének gondolták. Robert Scott elmélete szerint a pingvineknél még nem alakult ki a repülés képessége, így ők lehetnek a hiányzó láncszem a madarak és a dinoszauruszok között. Remélték, hogy a választ a tojások tanulmányozásával meglelik majd.

p03csd1b

Ma már tudjuk, hogy az első pingvinek a Földön mintegy 70 millió évvel ezelőtt jelentek meg, és mivel repülni nem tudtak, jobb úszók lettek. Csontjaik nehezebbek, hogy jobban tudjanak merülni. Jelenleg 40 kilométer per órás sebességgel úsznak. Szinte minden pingvin, ami valaha élt, valamiért a déli féltekén lakott. Azonban sok közülük nem az Antarktiszon élt. A legrégebb ismert pingvin Új-Zélandon lépkedett, sőt 42 millió évvel ezelőtt óriás pingvinek járták Perut. A mai napig a madarak több mint fele mérsékelt vagy trópusi területen él, a galápagosi pingvin például az Egyenlítőnél. A 18 pingvinfajból csak a császár és az Adélie-pingvinek élnek az Antarktiszon. A császárpingvinek például olyan sokan vannak, hogy az űrből is láthatók. Létezésüket csak az ember fenyegeti, mikor túlhalászik, vagy olajszivárgást okoz.

De ott vannak a pingvinek hírhedt szokásai. Az elmúlt években olyan tények láttak napvilágot, amitől a pingvinek tolla is égnek áll. 2012-ben, a Douglas Russell Természettudományi Múzeumban előkerült egy papír az Adélie-pingvin szexuális szokásairól. Ezt akkor nem hozták nyilvánosságra.

A papír szövegét George Murray Levick írta, aki Scott expedíciójának tudósa volt, és aki tanúja volt egy egész költési időszaknak. Meg volt döbbenve attól, amit látott: hím bandák folytattak szexuális együttlétet egymással, molesztálták a csibéket, és halott nőnemű egyedekkel „háltak”. Abban az időben ezeket a felfedezéseket túl züllöttnek találták ahhoz, hogy nyilvánosság elé tárják.

Bár riasztó volt ez egy angolnak, a viselkedés biológiailag teljesen normalis. A “huligán” hímek, melyeket Levick megfigyelt valószínűleg szexuálisan tapasztalatlan voltak, és hibákat követtek el- mondják a kutatók. Vagy be voltak rúgva- ez a mi véleményünk.

penguins_o_2122957

Állítólag az ilyesmi nem történhet meg. Az elmúlt években még fókát is láttak szeretkezni pingvinnel, legalább négyszer, de ez is lehet tévedés. A császár pingvinekről még rosszabb hírek kerültek elő.

Azok a hölgy császárpingvinek, akik elvesztették saját kicsinyeiket, gyakran adoptálnak maguknak újakat. Ha nincs más út, akkor erőszakkal. Nem egyszer tört ki csajbunyó: anyák küzdöttek egymással, mikor el akartak rabolni csibéket egy pingvincsaládtól. A férfiak csakúgy dobálták a zöldhasút.

A rablási kísérletek néhány percesek is lehetnek, de akár napokig is elhúzódhatnak. A legtöbb elhagyott csibe végül meghal a hidegben. Egy alkalommal egy pingvinlány elrabolta természetes ellensége, a pingvin-evő rablósirály tojását. Merész.

hqdefault

Az egész oka, hogy a nősténynek néha ki kell menni a tengerre halászni, ekkor pedig a hímek maradnak otthon vigyázni a tojásokra. A legtöbb hím közben megunja ezt, és előbb utóbb nem figyel oda rájuk. Ekkor jönnek a nők rabolni. Ezen kívül persze még a hormonok is szerepet játszanak, mint általában minden nőnél, mikor furcsa dolgot csinálnak.

Ami a romantikát illeti, arról is híresek a pingvinek. A császárpingvinek képesek túlélni az antarktiszi telet, ami alatt hosszú távú kapcsolatuk van, így lett rájuk fogva a monogámia. Azonban a pingvinek is elválnak, sőt a királypingvinek 81%-ka minden évszakban más társat választ. A hűtlenség már közhely. A Humboldt-pingvin női tagjainak közel egyharmada megcsalja partnerét.

Az Adélie-pingvinek kövekből építenek fészket, aminek hatására a lányok azt csinálják, ami nem idegen az embereknél sem. Nem párosodnak mással, a kövekért cserébe. Sok nő még át is veri a pasit úgy, hogy ellopja a köveket, mielőtt párosodott volna a sráccal.

Azt hitted, a pingvinek cukik? Tévedtél!
Csalódtál a pingvinekben?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta