Bántalmazó kapcsolat elengedéséről szól a Csillagerdő folkos-popdala

Rovat

Megosztás

A szegedi székhelyű Csillagerdő 2018 decemberének végén ült össze először egy közös próbára. A négytagú formáció az azóta eltelt időszakban egy albummal gazdagította a magyar zenei világot, és több szakmai elismerést is magukénak tudhatnak már.

A srácok 2018 tavaszán ismerkedtek meg, de a zenekar elképzelése csak őszre forrt ki bennük. A kezdőlökést az adta, hogy a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, ahol a zenekar énekes-gitárosa, Hegedűs József lakott, felajánlotta, hogy támogatást ad a dalai rögzítéséhez és kiadásához. Decemberben tehát el is kezdték a próbákat, január közepén pedig stúdióba vonultak, ahol Dr. Páli Tibor László hangmérnök segítségével rögzítették is első lemezük dalait. A szabadkígyósi Wenckheim kastélyban készült felvételek 2019. júniusában láttak napvilágot. A tíz dal a Nyílik című első nagylemezen mutatta be a zenekar tehetségét.

A debütáló lemezt a szakma és a közönség is jó szívvel fogadta. A fiúk aztán koncertezni kezdtek, de a sikerek és a pozitív visszajelzések ellenére sem érezték úgy, hogy megtalálták volna azt az utat, melyet zeneileg beakarnak járni.

A fordulópontot aztán meglepő módon egy menedzser hozta meg számukra. Törköly Marci a zenekar énekesének a barátjaként ismerte meg a Csillagerdőt, zenészként és külső szemlélőként pedig ráérzett a zenekar tökéletes irányvonalára és afelé kezdte el terelgetni őket. Az ő motiváló személyisége és pozitív attitűdje segített a zenekarnak egyben maradni a vírushelyzet ideje alatt is, mikor a fiatalokat a szerb-magyar határ kettészakította. Marci segítségével 2020-ban az A38 hajó színpadán is felléphettek, ami egy kezdő zenekar életében igen komoly mérföldkőnek számít. Emellett több tehetségkutatón is bemutatkoztak, ahol szintén számos pozitív visszajelzést és hasznos tanácsot, iránymutatást kaptak a szakértőktől.

A Csillagerdő bekerült az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Pályázat támogatottjai közé, amivel nem csak jelentős anyagi támogatást nyertek, de egy szakmai mentort is, Szarka Josephet, a Leander Kills, a Nomad és a Mudfield zenekarok menedzserét. Elsőre furcsa párosításnak tűnhet, de Joseph 30 éves zeneipari tapasztalatával és a zenekar iránti elhivatottságával rengeteget segít, hogy a megfelelő irányba haladjon a banda karrierje.

A Hegedűs József (ének, gitár), Ábrahám Máté (cselló), Pintér Norbert (basszusgitár), Bubla Bence (dob) alkotta zenekar alapvetően popos-alteres zenét készít, némi folkos beütéssel. Ez a stílusbeli kombináció pedig igencsak kedvelt manapság, gondoljunk csak a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars vagy mondjuk az Aurevoir zenekarok dalaira.

A dalszövegek írásakor, melyeket javarészt Hegedűs József ír, gyakran Bereményi Géza, Szabó Benedek, Kollár-Klemencz László vagy éppen Erdős Virág, Bari Károly, sőt, még Weöres Sándor verseihez is visszanyúl inspirációként.

A srácok májusban a szegedi Miracle Sound stúdiójába vonulnak, hogy rögzítsék második nagylemezüket. Nyárra klipforgatást terveznek, őszre pedig album megjelenést, melyet remélhetőleg már koncerten is premiereztethetnek majd. Addig is itt a készülő mű első szerzeménye, a Gerle, mely tegnap jelent meg.

A dal alapjaiban leginkább country hatást fedezhetünk fel, de a magyar és a cigány népzene is erős hatással volt rá, és néhol balkáni, sőt indiai hatásokat is felfedezhetünk.

Hegedűs József elmondása szerint:

„A Gerle egy szerelmi történetet mesél el, ahol az egyik fél magához édesgeti, majd szabadságától megfosztva magához köti a másikat.

Sokan érezhettük már magunkat szárnyszegett gerleként, és kívánjuk azoknak, akik jelenleg ilyen helyzetben vannak, hogy éljék meg azt a poszttraumatikus növekedést, a gerle öntudatra ébredését, a ketrece elhagyását, a bántalmazó kapcsolat elhagyását, amit a dal vége ír le.”

A mű igencsak közel áll a zenekar tagjainak szívéhez, hiszen a Nyílik 2019-es megjelenése óta ez az első dal, melyet publikálnak. Így talán nem meglepő, mikor a zenekar énekes-gitárosa bevallja, bizony nagyon sok munkát fektettek a Gerlébe, aprólékosan kidolgozták azt, és a Csillagerdő minden tagjának személyes érzelme is kötődik a műhöz.

A felvétel a 2020-as balatonbolgári Légrádi Antal Tehetségkutató nyereményeként a siófoki Organic Sound stúdióban, Kremán Patrikkal készült.

A dalhoz készült artwork pedig Krasznai Gíta munkája. Mivel Gíta maga is dalszerző és mindig érdeklődött a Csillagerdő munkássága iránt, a zenekar bátran bízta rá a dalaik illusztrálását. Közös munkájuk első hozadéka pedig a Gerle illusztrációja lett. A jövőre vonatkozóan a srácok elárulták azt is, hogy az ősszel megjelenő album artworkjén túl merch termékeket is közösen terveznek készíteni Gítával.

Főkép: Kraszna Gíta grafikája a dalhoz

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta