Befoltozni már nem lehet:óriás lyukak a Föld felszínén

Rovat

Megosztás

A Föld felszíne tele van csodálatos, meghökkentő vagy félelmetesnek tűnő felszíni képződményekkel. Van, amelyiket a természet alkotta, de olyan is, amit az ember hozott létre. Nem kell félni, ezek csak lyukak…

A meteorokra gyakran hiszik azt, hogy idegen világogkból érkező utazók űrhajói, pedig csak becsapódó kőzetek, melyek ugyan a Földet nem igázzák le, de örökre nyomot hagynak a felszínén. Az egyik leghíresebb ilyen meteor a vicces nevű Chixulub-kráter, mely nem kisebb jelentőségű eseményt idézett elő, mint a dinoszauruszok kipusztulását. A becsapódás nyomai még ma is láthatóak a Yucatán-félszigeten, amit egy 14 km átmérőjű aszteroida okozott a földfeszínen.

Chicxulub-kráter

Dél-Afrika sötét szíve rejti a világ legnagyobb, emberi kézzel ásott gödrét, nevezetesen a Kimberley-gyémántbányát, melynek 215 méteres mélységének eléréséhez a munkások csak ásóikat, csákányaikat és nem ritkán a saját kezüket használták.

Kimberley gyémántbánya

A Föld testén ejtett sebek közül a bányák a leghatalmasabbak. Az egyik legnagyobb az Egyesült Állmokban tátong, ez a Bingham Canyon Mine, más néven Kennacott rézbánya. Ez a világ legnagyobb külszíni fejtésű bányája, ráadásul a maga 1,2 km mélységével és 1900 hektáros kiterjedésével a legnagyobb ember ásta gödör is a világon. Persze ezt már nem kézzel ásták.

Bingham Canyon Mine

 

Olvass tovább!

Lyukak a Föld felszínén
Ha hullócsillagot látsz, szoktál kívánni?

Képek: bestofcafe,

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta