Belebetegszem, ha nem szeretsz!

Rovat

Megosztás

A szeretet mindenhol jelen van, mégis egyre kevesebben találnak rá manapság. Pedig a szeretethiánynak súlyos következményei lehetnek mind lelkileg, mind fizikailag. Miért fontos, hogy tudjunk szeretet adni és kapni is?

A szeretetre, kötődésre már egészen kiskorunktól kezdve nagy szükségünk van. Az anya és a gyermek közötti meghitt, szeretetteljes kapcsolat kiépítése nem csak azért fontos, hogy a kicsi boldog legyen, de nagy szerepe van abban is, hogy a későbbiekben a gyerek egy egészséges személyiség és egy teljes élet, valóban boldog tulajdonosa lehessen.

Ez a szeretet nemcsak a törődésben és gondoskodásban nyilvánul meg, de nagy szerepe van az érintésnek is. Azok a kisbabák, akik nem kaptak elég szeretet, érintést, nagy eséllyel lesznek személyiségzavaros felnőttek. A szeretethiányos gyerekekből agresszív vagy befelé forduló emberek válhatnak. Hiszen az érintés is egyfajta kommunikáció, a szeretet nyelve. Nincs is jobb annál, amikor feloldódsz a másik ölelésében és a másik szeretetében lubickolsz.

Azok, akik nem félnek kimutatni érzéseiket, egészséges önbizalommal rendelkeznek, valamint stabil biztonságérzettel is. Ők biztosan nem szenvednek szeretethiányban. Szeretettnek érezni magunkat hozzásegít ahhoz is, hogy könnyebben elfogadjuk magunkat, hiszen tudjuk, hogy a másik is olyannak szeret bennünket, amilyenek vagyunk. Ezzel szemben a magány félelmet, kételyeket, sőt betegségeket eredményez.

Igen, gondoltad volna, hogy, ha valakit nem szeretnek eléggé, az abba bele is tud betegedni? Ehhez hasonló, amikor valakinek meghasad a szíve. Ez sem csak a mesékben létezik.

A magány elősegíti az olyan stresszhormonok termelődését, mint az adrenalin vagy a kortizol. Ezeknek  hormonoknak a nagyfokú jelenléte csökkenti a fehérvérsejtek számát, melyek viszont a test védekezőmechanizmusát segítik. A szeretethiány tehát a stresszt és annak tüneteit erősíti. Melyek ezek a tünetek? Fejfájás, gyomorfájás, de hátfájás és a bőr allergiás reakciói is előfordulhatnak. Súlyosabb esetek is léteznek, mint a depresszió, sőt a skizofrénia is olyan betegség, mely összefüggésbe hozhatók a szeretethiánnyal.

A kevés érintésben, törődésben részesülő gyerekek felnövekedve kis valószínűséggel lesznek képesek egészséges módon kompenzálni szeretetéhségüket. Kamaszoknál például gyakori, hogy igyekeznek a testiséggel pótolni ezt a vágyat, és így kivívni a vágyott szeretetet, közelséget.

Nem szabad lebecsülni tehát az érintés hatalmát, mert egy egyszerű öleléssel többet adhatunk a másiknak, mint gondolnánk. Az ölelés oxitocint vagyis boldogsághormont szabadít fel, csökkenti a stresszt, növeli a biztonságérzetet, megnyugtat és feltölt energiával. Fantasztikusan hangzik nem? Egyes kutatások szerint napi négy ölelés kell ahhoz, hogy az ember ne érezze magát rosszul és megbirkózzon a kihívásokkal, napi nyolc ölelés ahhoz, hogy kiegyensúlyozott maradhasson és napi tizennégy! ahhoz, hogy fejlődés álljon be az ember testi, lelki közérzetében. Egy ölelést?

 

Olvass tovább és tudj meg többet!

 

A szeretethiányról
Te naponta hány ölelést adsz másoknak?

 

Képek: pathwaystoorganization, weheartit, commonmandiaries, 7-theme

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,157RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta