Betét helyett zokni: hallottál már a menstruációs szegénységről?

Rovat

Megosztás

Nem mindenkinek van elég pénze, hogy tampont vagy betétet vásároljon. Európa-szerte rengeteg tininek jelent nehézséget a menstruáció, sok lány hagyja ki az iskolát a nehéz napokon, mert egyszerűen nincs más választása. Ennek akar véget vetni egy brit egyetemista.

A menstruációs szegénység elleni hadjárat első számú harcosa Amika George, a Cambridge Egyetem történelem szakos hallgatója, aki már 17 évesen kiállt, hogy beszéljen a problémáról. Az Egyesült Királyságban több ezerre tehető azoknak a nőknek és fiatal lányoknak a száma, akik anyagi helyzetük miatt nem tehetik meg, hogy minden hónapban megvegyék a tamponokat vagy betéteket, így azok helyett zoknikat vagy papírzsebkendőt használnak vérzésük alatt. A fiatalok között szép számmal akad, aki emiatt az iskolát is kihagyja.

A fiatal aktivista tavaly kétezer tüntetővel együtt vonult a miniszterelnök rezidenciája elé, hogy világossá tegye: minden nőnek joga van, hogy hozzájusson az intimhigiéniás termékekhez, hiszen ez emberi jogi és oktatási ügy is. Új kampánya részeként gyűjtést is szervezett, a cél viszont az, hogy államilag legyen biztosítva az Egyesült Királyság minden iskolájában az ingyen betét és tampon.

A brit kormány tavaly 1.5 millió fontot különített el erre a célra, ez azonban az aktivista szerint nem elég, hiszen nem jut mindenkinek belőle, és nem átmeneti, hanem állandó megoldás kell. Egy biztos: Amika George addig nem nyugszik, amíg ez meg nem valósul.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,167RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta