Ezt nézed:  / Hírek / Suli / A BGE-re és az SZTE-re is több hallgatót vettek fel idén, mint tavaly

A BGE-re és az SZTE-re is több hallgatót vettek fel idén, mint tavaly

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a tavalyinál 89-cel több, 6234 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait, a Budapesti Gazdasági Egyetemre (BGE) pedig tíz százalékkal több hallgató került be, mint 2015-ben, így több, mint 5000 elsőéves kezdi meg a tanulmányait. 

A Szegedre első helyen jelentkezők 80 százalékának sikerült a felvételije, az egyetemre bejutottak átlagpontszáma 368 pont volt. A központi ponthatáros szakokon is jól szerepelt az SZTE, az előírtat jóval meghaladó átlagpontszám alakult ki – tudatta Karsai Krisztina. A BGE az országos átlag kétszeresével növelte új hallgatóinak számát, és gazdasági területen a legtöbb hallgatót vette fel. Idén szeptemberben 5567 elsőéves kezdheti meg tanulmányait az egyetemen, ami az előző tanévhez képest tízszázalékos növekedést jelent.

A BGE-re a legtöbb, 793 jelentkezőt a turizmus-vendéglátás magyar nyelvű, nappali alapképzési szakra vették fel. Tavaly óta nőtt a gazdálkodási és menedzsment nappali alapképzési szak népszerűsége: a most felvett 443 hallgatóval ez bizonyult a második legnépszerűbb szaknak. A toplistán ezután a gazdaságinformatikus szak következik, 416 felvett hallgatóval.

Az SZTE a munkaerőpiaci igényekre figyelemmel  növelte a duális képzések számát, három karon – mérnöki, mezőgazdasági, természettudományi és informatikai – nyolc szakon indult ilyen. Szintén a munkaadók visszajelzései alapján indultak új mesterszakok is, amelyek közül az ápolás és a fizikoterápia, illetve az élelmiszermérnöki szakot emelte ki a rektorhelyettes.

 

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share