Boldogabbak vagyunk, ha itt a jó idő?

Rovat

Megosztás

Jobban érzed magad, ha süt a nap? Ez nem csak azért van, mert nem kell kabátot venni, és 20 kilóval könnyebbnek érzed magad. Persze az éremnek két oldala van.

111102-sunshine-smiles-nanagyei-trying-to-catch-up

Itt a március, tavasz, egyre jobb az idő. Az emberek izgatottabbak lesznek, egyre inkább kimozdulnak, bringára pattannak, szidják az autósokat, az autósok meg őket. Mindenki boldog a szép napsütésben. Vajon tényleg az időjárás és a hőmérséklet befolyásolja az önértékelésünket és a hangulatunkat? Micsoda dolog ez? Télen meg arra kényszerít a hideg, hogy depizzünk? Hogy van ez?

A kérdés eléggé összetett, nem lehet egyszerűen megválaszolni. Tény, hogy az időjárás erősen befolyásolja az embereket, akik szezonális zavarban szenvednek. Ezek az emberek gyakran tapasztalnak depressziót, ami enyhül, ha jön a tavasz, és több a napfény. Tehát igen, az időjárás befolyásolhatja a hangulatot.

 Jumping

Számos szakirodalom és kutatás foglalkozik ezzel egyébként. Egy ilyen vizsgálat során például 1600 ember kedélyállapotát vizsgálták, különböző körülmények között. Napfény, szél, hőmérséklet stb. Az eredmények érdekesek voltak: amikor jó idő volt, az emberek lelkesek lettek, inspiráltak, határozottak. Érdekesség azonban, hogy pusztán a meleg hatására nőtt az idegesség, szomorúság, ingerlékenység, ami csökkent a napfény és a kevesebb szél hatására. Összességében tehát az időjárás nem kapcsolódik közvetlenül az emberek pozitívumához, de a hőmérséklet növekedésével nőttek a negatív érzések, miközben több napfény esetében pozitív hatások voltak tapasztalhatók.

A jó idő viszont biztosíthat számukra olyan lehetőséget, amivel jobban érezhetjük magukat. Ha szebb az idő, például lehet sportolni, kimozdulni a természetbe. Egy másik kutatás bebizonyította, hogy miután a városi lakosok kb. másfél órát töltenek a parkban sétálgatva, kevésbé gondolkodnak negatívan, és több pozitív agyi aktivitás mutatkozik. Egy másik kutatás kimutatta, hogy a túrázók 50%-kal több kreativitást mutatnak néhány nap után. Így, még ha az időjárás közvetlenül nem is segít, a szebb időben javíthatjuk mentális teljesítményünket azáltal, hogy több időt töltünk a szabadban.

 morning-sunshine-vancouver-solar-energy

Mi a helyzet a nyári szerelemmel?

Vajon az időjárás befolyásolja a románcokat is? Van egy elképzelés, hogy a tavasz a szerelem hírnöke, és nyáron lehet igazán szerelmesnek lenni. Számos dal szól erről. Erről kiváló képet mutat amúgy a facebook is, ahol meg lehet figyelni, ki mikor kerül „kapcsolatba” valakivel. Egy facebook kutatás során kiderült, hogy elvileg több szakítás történt a nyár folyamán, különösen júniusban, függetlenül a felhasználók életkorától. Több „új kapcsolat” jött létre viszont februárban, a Valentin-nap után. Röviden: ha a facebook egy kapcsolati barométer, akkor a nyár a szerelem elmúlásának időszaka. Persze az is lehet, hogy csak ilyenkor jön rá az ember, hogy tud még mást is szeretni, így aztán szakít, hogy szabadon élvezhesse a nyarat új kapcsolatok után kutatva. Tipikus fiatalok…na mindegy.

 wallpaper_summer_love_by_analaurasam-d6ay8zl

Nyáron sok a bűncselekmény

Azt is kimutatták kutatások, hogy a nyár során sok-sok antiszociális viselkedés is tapasztalható. Az amerikai bűnügyi adatok szerint nyáron nő az agresszív bűncselekmények száma, ahogy melegebb lesz az idő. Laboratóriumi vizsgálatok bizonyították azt is, hogy a magas hőmérséklet növeli az ellenséges érzéseket, amik aztán erőszakban nyilvánulhatnak meg. Durva, mi?

Összességében bár az emberek úgy gondolják, hogy a jobb idő jobb kedvet is hoz, ez nem feltétlenül igaz, de semmiképp se hagyjuk, hogy a kutatások elrontsák a kedvünket. Olyanok vagyunk, mint a virágok: ha jön a napfény, mosolygunk rá, és másokra is. Sőt, a legfontosabb dolog, hogy ne az idő befolyásolja kedvünket, hanem mi magunk. Legyetek pozitívak és süssön a nap bennetek akkor is, ha épp kint esik! Ha a világ szomorú, legyél legalább te boldog!

sunshine_clouds_screensaver-200201

Boldogabbak vagyunk, ha itt a jó idő?
Te boldogabb vagy, ha jó idő van?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta