Börtön járhat egy szelfiért

Rovat

Megosztás

A szelfi egy annyira népszerű manapság Dél-Koreában is, hogy sokan ennek megkönnyítésére az úgynevezett szelfi-állványt, vagy szelfi botot használják. Vajon ez egy ártalmatlan eszköz, vagy egy veszélyes jeladó?

Úgy tűnik Dél-Koreában akár mindkettő lehet, így bárki aki regisztrálatlan verziót árul belőle, akár 27 ezer amerikai dollár bírsággal is sújtható, sőt bizonyos esetekben akár 3 év börtönnel is büntethető

– jelentette be a Tudományügyi Minisztérium.

Ezentúl nem lesz könnyű eladni egy kis, csuklós egylábú mobiltelefon állványocskát a távol-keleti országban annak ellenére, hogy a szelfizők száma igen magas. Dél-Korában az egyik legnagyobb divattá nőtte ki magát az önfotózás művészete.

A minisztérium azokra a modellekre kíván lecsapni, melyek Bluetooth technológiát használnak, azok ugyanis lehetővé teszik, hogy a telefonnal távolról is tudjanak fotózni, időzítő használata nélkül. A probléma – mondja a minisztérium – hogy ezek mind egységesen kommunikációs eszközként lettek regisztrálva, melyek a vezeték nélküli kapcsolatot rádióhullámok segítségével biztosítják. Az ilyen termékeket át kell vizsgálni, hogy biztosan ne okozzanak zavart más eszközökkel, melyek esetleg ugyanazt a rádiófrekvenciát használják. A minisztériumi tisztviselők ugyanakkor elismerik, hogy egy gyenge, rövid hatótávolságú eszköz által kibocsájtott Bluetooth jel aligha zavar meg egy repülőgépet, nagy egy rendőrségi frekvenciát.

A kemény büntetés ellenére a gyakorlatban nincs szó „rajtaütésről”. Nem kell tömeges rendőri razziáktól tartani a gyanútlan fotózkodó civileknek. A bejelentés múlt héten volt, ami arra ösztönzi most az embereket, hogy figyeljenek oda, hogy mit árulnak, és mit vásárolnak.

„Már most egy csomó telefonhívást kaptunk vásárlóktól, akik azt hiszik, nem hitelesített termékhez jutottak.”

Dél-Korea egyébként sok szempontból erősen szabályozott társadalom. A Szelfi bot gyártók Szöulban úgy tűnik, hogy figyelembe veszik a szabályozást.

Az önfotózást rengeteg K-pop sztár használja nap mint nap Dél-korában, amivel megörvendeztetik a rajongókat. Természetes is, hogy szinte mindennapos, főleg a fiatalok körében. Az ezt megkönnyítő berendezéseket jogszerűtlen használata pedig büntetéssel jár. Hát, azt biztos, hogy kétszer is meggondolják a selfiet.

Börtön egy selfie-ért
Te használtál már szelfi botot?

foto: scontent-b.cdninstagram.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta