Ezt nézed:  / Hírek / Suli / Borzalmas tündérmese | A kis hableány igaz története!

Borzalmas tündérmese | A kis hableány igaz története!

Mindenki ismeri a Disney-történetet, amiben a kis hableány és a herceg egymásra találnak. Boldogan élnek, míg meg nem halnak! Így kell egy tündérmesének végződnie. Az eredeti történet viszont ennél borzalmasabb!

A kis hableány Hans Christian Andersen meséje, ami az 1830-as években jelent meg. Ebből készült számtalan feldolgozás, köztük a legismertebb, a már említett Disney mese.

Andersen történetében, amikor egy sellő 15 éves lesz, felúszhat a felszínre. A kis hableány, – aki a történet főszereplője, – ekkor pillant meg egy bajba jutott hajót, ami sodródik a viharban, a fedélzetén egy szép herceggel. Rögtön beleszeret a hercegbe, így távolból is, megmenti az életét, kivonszolja a partra. Eddig a mesében még történt nagy változás!

A sellőlánynak nagymamája magyarázza el, hogy bár az emberek rövidebb ideig élnek, mint a sellők, halhatatlan lélekkel rendelkeznek, ami halálukat követően is tovább él. Míg a sellők halálukkor tajtékká változnak a tengeren és szertefoszlanak.

A kis hableány vágyakozni kezd a herceg és a halhatatlan lélek után.

Alkut köt a tengeri boszorkánnyal. Az anderseni alku sajnos kevésbé mesébe illő… Az alku lényege, hogy a boszorkány olyan varázsitalt kever a hableánynak, ami emberré változtatja, cserébe kivágja a nyelvét (mivel neki van a legszebb hangja a világon) és hozzáteszi, hogy  a lábak folyamatosan iszonyúan fognak fájni és vérezni, mintha mindig éles pengéken járna.

A boszorkány figyelmezteti a hableányt, hogy soha többé nem térhet vissza a tengerbe, és csak akkor juthat halhatatlan lélekhez, ha megcsókolják az igaz szerelem csókjával.

A sellőlány elfogadja az alkut, találkozik a földön a herceggel, akit lenyűgöz kecsessége és méltóságteljessége. A herceg leginkább a lány táncát szereti nézni, ezért a hableány táncol neki, miközben iszonyatos fájdalmat érez.

A herceg apja megparancsolja  a hercegnek, hogy a szomszéd királyság hercegnőjét vegye feleségül. S bár a herceg eleinte dacol ezzel, mert a kis hableányhoz vonzódik inkább, végül eleget tesz apja kérésének, abban a hitben, hogy a szomszéd királyság hercegnője mentette meg az életét!

Sosem derül ki, hogy valójában a sellőlány volt a megmentő!

Amikor a herceg mással lép frigyre, a kis hableánynak megszakad a szíve, és várja a megsemmisülést! De itt még mindig nincs vége a történetnek!

A sellőlány nővérei hosszú hajukért cserébe egy kést kapnak a boszorkánytól, amit átadnak húguknak, mondván, ha ezzel megöli a herceget és annak vérét a lábaira csepegteti, ismét hableánnyá változhat! Igazi borzalom!

A kis hableány persze nem képes erre, és hajnalhasadáskor a tengerbe veti magát!

A sellőlány teste tajtékká változik, ám lelke nem foszlik semmivé, hanem felemelkedik. Találkozik a többi lélekkel, akik elmondják neki, hogy azért nem pusztult el, mert olyan erős szívvel vágyott egy halhatatlan lélekre.

Ez a pozitív vég jutott a kis hableánynak Andersen történetében!

Az 1989-es Disney mese ezzel szemben máshogy ér véget. Ebben Ariel, a kis hableány emberré változik, hogy hozzámehessen szerelméhez, Erichez. Nektek melyik tetszik jobban? Szavazzatok!

A kis hableány igaz története!
Nektek melyik történet tetszik jobban?

Főkép: ign.com