Bosszúpornó | Ismerd meg a jelentését, hogy ne legyen belőled is áldozat!

Rovat

Megosztás

Hallották már ezt a szót? Ma már mint gyűjtőfogalmat használjuk, mégis kevesen ismerik. Pedig maga a bosszúpornó jelensége világméretű és sajnos a modern kori technológia hozadéka.

Az, hogy az internet mindent elérhetővé tesz a számunkra egyben azt is jelenti, hogy mi magunk is online létezővé (gondoljatok csak a profiljaitokra), vagyis hozzáférhetőkké válunk. Az, ami egyszer felkerül az internetre fenn is marad. Szinte lehetetlenség törölni olyan képeket, videókat, amiket egyszer már elérhetővé tettünk online mások számára.

Ebből következik, hogy kiszolgáltatjuk magunkat. Igaz, nem szándékosan.

A bosszúpornó a párkapcsolati erőszak egy formája. Főként lányok, nők az érintettek, ők az áldozatok. Olyan intim képek, szexvideók közzétételét takarja a jelenség, amelyet az egyik fél (jellemzően a fiúk, férfiak) a párjuk, tehát a felvételeken szereplő másik személy (lányok, nők) beleegyezése nélkül tesz közzé az interneten.

A bosszúpornó szexuális zaklatást, fenyegetést, bántalmazást takar.

Az elkövetők célja az áldozatok szexuális megalázása. A magyar jogalkotás ugyan védelmezi a kiskorúakat, ugyanakkor, ha már betöltöd a 18. életévedet, nem vagy többé az. Sajnos elkeserítő, de legtöbbször az áldozatokat, a zaklatás, fenyegetés és lelki bántalmazás elszenvedőit hibáztatják azért, mert beleegyezésüket adták a felvételek készültekor. Igen ám, de ahhoz nem, hogy a netre felkerüljenek és mindenki számára elérhetővé váljanak!

A szexuális kultúra részévé vált a szexvideó és az intim fotók készítése.

Azt mindig érdemes szem előtt tartani egy-egy ilyen felvétel készültekor, hogy ezekkel akár vissza is élhetnek! Hogy ez mit jelent? Ha csináltok magatokról egy szexi képet és elkülditek az aktuális párotoknak, lehet, hogy később fel fogja ellenetek használni. (Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy alapvetően ez a cél motiválna mindenkit.) Sajnos ez egyre többször fordul elő!

Tegyétek fel magatoknak a kérdést! Mennyire bízhattok meg a párotokban?

Miért szeretné, ha intim képeket küldözgetnétek magatokról az interneten keresztül (!) és miért szeretné videóra venni az együttléteteket? Persze a lehető legegyszerűbb válasz ilyenkor, hogy mert ez része a szexuális kultúrának, tehát elfogadott jelenség, a legtöbben trendinek gondolják. De csak ezért, vagy csak az ő kedvéért soha ne mondjatok olyan dologra igent, amit nem szeretnétek.

Mindig mérjétek fel azt, mikor beleegyeztetek egy-egy ilyen felvételbe, hogy milyen kárt okozna nektek, ha az kikerülne a netre! Tájékozódjatok a jelenségről bővebben ITT.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta