Bűncselekmény-e az online zaklatás?

Rovat

Megosztás

Az internet és a közösségi oldalak egyre gyorsuló fejlődésével nehéz lépést tartani, főleg ha a jogi vonatkozásokról van szó. Sokszor olyan esetekre nincs kész protokoll, amelyek a való életben egyértelműek lennének. – írja a Globoport.hu

Ha szemtől szemben teszik a zaklatást, esetleg még tanúk is vannak rá, az ügy megállja a helyét a bíróságon. Na, de mi a helyzet azzal a napi több ezer hozzászólással, ami YouTube-videók alá, különböző fórumokra vagy akár a Facebookra kerül fel?

Az ilyen ügyekben teremthet precedenst az ausztrál Zane Alchin esete, akit nemi erőszakkal való fenyegetéssel vádoltak. A 25 éves férfi ártatlannak vallotta magát Sydney-ben, annak ellenére, hogy rengeteg screenshot készült zaklató magatartásáról a Facebookon.

Az egész még tavaly kezdődött, amikor Alchin egyik ismerőse, Chris Hall feltöltött egy képet a közösségi oldalra. A pillanatkép egy Olivia Melville nevű lány Tinder-profiljáról készült, aki a „magamról” résznél a népszerű rapper, Drake Only című számának egyik sorát írta le.

„Type of girl that will suck you dry and then eat some lunch with you” – szól az idézet (Az a fajta lány, aki szárazra szív, aztán elmegy ebédelni veled)

Hall ezt tette hozzá a screenshothoz: „Meglepne, ha éhes maradna utána.”

Elég sokan kezdtek el hozzászólni a képhez, Melville pedig meg is osztotta azt, hogy felhívja a figyelmet, mennyi zaklatás érte. Alchin ekkor került a képbe.

Bár eddig is komoly bántalmazások érték a lányt, Alchin csatlakozásával teljesen új szintre került a nyilvános zaklatás.

„Az olyan emberek miatt, mint ti, egyértelmű, hogy a nőknek nem kellett volna jogokat kapniuk”

– áll az egyik, még talán legvisszafogottabb hozzászólásában.

Innentől kezdve pedig egyre durvábbak lettek a megszólalások. A mezei nőgyűlölő kommenteket felváltották a fenyegető és erőszakos kirohanások, néha pedig a kettőt kombinálva akarta megfélemlíteni Melvillet-t és a segítségére sietőket:

“Az a legjobb a feministákban, hogy senki nem fekszik le velük, ezért amikor megerőszakolod őket, százszor szűkebbek.”

sending-your-online-troll-to-jail-body-image-1453963148

 

Melville egyik ismerőse, Paloma Brierley Newton nagyjából ekkor fordult a rendőrséghez. A rendőrök pedig széttárták karjaikat és legyintettek: túl nehéz lenne bármit is kezdeni az üggyel. Először is valahogy be kéne bizonyítani, hogy Alchin maga írta a hozzászólásokat. Brierley Newton dühösen hazament, és ekkor látta meg, hogy több mint 500-an osztották meg a bejegyzést. A következő időszakban 16 ezer aláírás gyűlt össze azért, hogy a rendőrség megfelelő módon járjon el az ügyben. Ez kellett ahhoz, hogy utánanézzenek egy nemi erőszakkal fenyegető embernek, akinek a megszólalásairól ráadásul bizonyíték is volt.

sending-your-online-troll-to-jail-body-image-1453964095

Alchin így akár három év börtönbüntetést is kaphat tetteiért. Brierley Newton pedig elmondta, hogy mióta az ügy bekerült a híradókba, rengetegen küldtek neki különböző fenyegetéseket, amiért a rendőrségre vitte az ügyet. Ugyanakkor köszöni a sok segítséget az embereknek és a Sexual Violence Won’t Be Silenced nevű szervezetnek, hogy részt vettek az online figyelemfelhívásban az üggyel kapcsolatban.

Borítókép: Emaze.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta