Carpe diem – de mit is jelent pontosan?

Rovat

Megosztás

Sokszor halljuk és hallottuk már ezt a kifejezést! Azt hisszük tudjuk, mit is jelent pontosan, de tényleg tisztában vagyunk a jelentésével? Lássuk, mi is az, hogy „Carpe diem”?!

Az első költő, aki versében – Thaliarchushoz – megemlíti a Carpe diemet, a római Quintus Horatius. Mivel nincs rögzített jelentése, ezt is többféle módon fordítják. Vannak köztük szerencsésebb megoldások is, mint például a „Ragadd meg a napot”. Ha viszont szegény Horatius ezt úgy értette volna, hogy „Élj a mának!”, akkor ez a gondolata hamar eltűnt volna a filozófiai nonszenszek süllyesztőjében. De nem így értette!

Fotó forrása: wikipedia

Itt van például a Holt költők társasága című 1989-es filmdráma, ahol a Carpe diemet – „Élj a mának”-ra fordítottákazonban ez így nem teljesen pontos, és jelentését is meglehetősen megváltoztatja!

Ez az értelmezés szinte arra kényszerít, hogy ragadjuk meg és zsákmányoljuk ki a pillanatot ahelyett, hogy értékelnénk, megélnénk azt!

Élj a mának! Vagy a mában?

A Carpe diem eredeti szemléletének pontos visszaadása szinte lehetetlen, hiszen egy olyan filozófiáról beszélünk, ami közel 2000 éve született, és amit egy holt nyelven jegyeztek le.

A helyes fordítás szó szerint: Ragadd meg a napot, aminek jobban megfelel az az értelmezés, hogy élj a mában tudatosan.

 

Kis különbségnek tűnhet, pedig így a mondat teljesen új értelmet kap. Angolul a seize the day helyett a plucking the day (szakítsd le a napot) lenne a megfelelő fordítás.

GIF forrása: GIPHY

Maria S. Marsilio, a Saint Joseph’s Egyetem professzora szerint, a horatiusi kontextusban értelmezve a Szakítsd le a napot sokkal szemléletesebb metafora, hiszen a virágok és gyümölcsök begyűjtését idézi meg, és arra ösztönöz, hogy élvezd a pillanatot, ami a természetben átélhető élményekből fakad.

Roman Krznaric ausztrál filozófus, a Carpe Diem Regained (A visszaszerzett carpe diem) című tanulmány szerzője szerint, a Carpe diem félrefordítása az évszázad egzisztenciális bűncselekménye, és mi még csak észre sem vettük. Úgy gondolja, ez nemhogy nem felel meg Horatius filozófiájának, hanem egyenesen szembemegy vele.

Az Élj a mának! felkiáltáshoz olyan képeket társítunk, amikben az ember mindent elér és megszerez, amit csak tud, és amik a #YOLO életfilozófia azonnali kielégülést kereső fogyasztói társadalmának felelnek meg. Igazából arra szólít fel, hogy minél többet fogyassz. Azaz egyenes párhuzamot vonhatunk a hedonizmussal (értsd: élvhajhászat), hiszen, ha minden az adott pillanatról szólna, akkor állandóan buliznánk és szórakoznánk és kizsákmányolnánk a jelen pillanatát.

Forrás: divany.hu

Fotó forrása: adorjangyula.hu

Amit tehát megtanultunk, hogy nagyon fontos tisztázni a Carpe diem jelentését, hiszen sokan mást gondolnak róla és bele, mint amit igazán jelent, és ezt az életérzést fontos úgy átadni egymásnak, hogy hasznunkra váljon! Nehéz megtalálni az egyensúlyt, ahogyan éppoly nehéz megtalálni a szépséget néha egy adott pillanatban, azonban ha idővel el tudjuk sajátítani, nincs amihez jobban ragaszkodni fogunk!

Összegezve! Élj a mában, találd meg a szépséget, az örömöt az adott pillanatban! Carpe diem!

Carpe diem - de mit is jelent pontosan?
Te tudtad, hogyan értelmezd a jelentését?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,176RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta