Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Csak még egy falatot! Élelmiszerpazarlás a nagyvilágban

Csak még egy falatot! Élelmiszerpazarlás a nagyvilágban

Az amerikai filmekben sok olyan jelenet látható, amely nem felel meg a valóságnak. Ínycsiklandozó ételek, melyekből a szereplők csak csipegetnek majd a legnagyobb lelki nyugalommal fogják és a szemetesbe hajítják. Ez történetesen megfelel a valóságnak. Nemcsak Amerikában, de az egész világon hatalmas mennyiségű élelmiszert pazarolnak, miközben milliók éheznek.

Az USA-ban a megtermelt élelmiszer mennyiségének a 40%-ka hulladékként végzi, de Európában sincs másképp, ugyanis 100 millió tonna élelmiszert pazarolnak el évente. Ennek több oka is lehet. Az áruházláncok például nem veszik át a termelőktől az összes zöldséget vagy gyümölcsöt, mert meghatározott méretű ls nagyságú darabokat válogatnak a polcokra.

A fogyasztók többsége nem tudatosan vásárol, így sok étel megromlik mielőtt még elfogyasztanák azokat. Az Egyesült kirákyságban a háztartások így évi 7 tonna ételt juttatnak a szemétdombra. Az emberek nemcsak meggondolatlanok, de könnyelműek is és nem jelent nekik különösebb lelkiismeret furdalást, ha a hús, zöldség vagy tejtermék a gyomra helyett a kukában végzi.

A fejlődő országokban a szegénység miatt jobban megbecsülik az ételt, ám a magas hőmérsékleten például Indiában gyorsabban romlik minden, de a fejletlenebb technológia és a pénzhiány sok helyen nem tudja a hosszan tartó minőséget és frissességet biztosítani. És, hogy hová vezet mindez? A fel nem használt vagy kidobott étel előállításához akkora területet kell megművelni, mint Mexikó. Ez hatalmas felszántott terület. Az öntözéshez használt víz 9 millió ember ivóvízét biztosítaná napi szinten, a termelés 10%-ka pedig hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Létezik megoldás? Már vannak kezdeményezések, melyek a kidobandó élelmiszerek újrahasznosítását célozzák, így például szennyvíztisztító telepen állítanak elő belőle energiát, de ételmegosztó portálokon vagy komposztálás során is hasznosítják.

Olvass még!

Csak még egy falatot!
Neked van lelkiismeret furdalásod, amikor ételt dobsz ki?

Képek: boredpanda

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share