A Cseh Tamás Program poptörténeti talkshowjában Nagy Feró és Lojzi beszéltek azokról a régi csibész időkről…

Rovat

Megosztás

A rendszerváltás előtt még a kiváló zenészeknek is nehéz volt boldogulni. Az olyan zenekaroknak, mint a Beatrice és a Bikini is sok viszontagságon kellett átmennie, hogy eljuttathassák üzenetüket az emberekhez. De sosem adták fel, és Ferónak igaza lett! Nem kellett támogatás a rendszertől, és a Beatrice túl tudott élni, majd önálló életre kelt.

A Cseh Tamás Program poptörténeti talkshowja az Akvárium Klubban folytatódott, Nagy Feróval és Németh Alajos (Lojzival) az Azok a régi csibészek című beszélgetéssorozat keretében. Írók és történészek kérdezték popzenénk ikonikus alakjait a nyolcvanas évek légköréről, vagy éppen arról, ami a színpadon, az öltözőben, a showhivatalokban történt.

A rendszerváltás előtt nagyon más rendszerben éltek az emberek. A tehetséget sem lehetett egykönnyen kiaknázni. Nem úgy, mint napjainkban, amikor elég egy jó hang, egy kiváló hangmérnök, egy jó ügynök és máris kész az első album, ami nagy valószínűséggel futótűzszerűen fog terjedni a világhálón, és napi 5-ször lejátsszák a helyi kereskedelmi rádióban.

Csatári Bence történész és Poós Zoltán író kérdeztek, a Beatrice Nagy Ferója, és a Bikini Németh Alajosa (Lojzi) pedig visszaemlékezett azokra a régi csibész időkre…

Nagy Feró

A mindig szókimondó Feró számtalan történettel nyűgözte le közönségét, többek között azzal, hogyan született a “karika” motívum.

A Bizottság zenekarral jó kapcsolatban voltunk. Egyik bulin, Bernáth Sanyi, akivel nem lehetett dolgozni, de nélküle sem, odajött és meg akarta csinálni a grafikai teendőket. Lassan összehaverkodtunk, de én elég bizalmatlan voltam. Majd csinált pár grafikát. Ő teljesen másképp tudja látni a világot, ami nagyon tetszett nekem. Az egész szellemiségét ő adta meg. A”punci”, karika, tőle származik. 🙂

A rendszerváltás előtt nem lehetett akármit közkinccsé tenni, de a dalok mindig érzésekből, az emberi lélek dilemmáiból fakadnak.

Amikor az ember dalt ír, az nem kimondottan valamiből jön. Inkább van egy életérzésed. Ezer dolog van, amitől félünk, de hát én már nem mondhatok semmit?! Egyáltalán lehetek e én? Ezt le kellett írni, mert átnézték a szöveget, így kicsit mindent megváltoztattunk.

Feró és Alajos egyetértettek abban, hogy minden idők legvidámabb zenekara volt a Beatrice…

BS Lojzi színpad

De voltak kevésbé vidám, inkább félelmetes sztorik is. Feró többször emlegette a félelmet, mint az embert sok minden kapcsán, de gyakran megkörnyékező érzést. Ezzel kapcsolatban mesélte a következő történetet.

Legdurvább volt, amikor reggel 4-5 között jöttek a rendőrök és bevittek. Politikai rendőrség volt, elvették a személyidet, beültettek egy szobába, amit bezártak. Akkor sejtettük, hogy baj van, mert nem ez volt a szokásos eljárás…vagy megpofozott vagy nem. De akkor mindenhol hangszigetelt ajtók voltak, azt se tudtam ebben a szobában ölnek valakit vagy sem! Hihetetlen félelmetes volt. Ekkor tanultam meg, hogy mindent végig kell gondolni, és mindenre rá kell csodálkozni. Ami a legnehezebb, bármit kérdeznek, főleg másról, valamit mondjál helyette. Pl: Mit tud a P. Mobilról? Hát, őket utálom! Elterelő hadművelet. 🙂 Szerencsére nem lett baj. Az a bajom sokszor, hogy túl őszinte vagyok és szókimondó. Ha kérdezik a véleményemet, mindig válaszolok, de miért?!

 

Ezzel a kérdéssel kutató tudósok és pszichológusok ezrei foglalkoznak és tették ezt korábban is. Ne aggódj Feró, nem csak Te vagy ezzel így. Mi örülünk neki, hogy közvetlen vagy, és megosztod velünk az tapasztalataidat, amiből még tanulhatunk is 🙂

Életünk nagy részében mind azt tanuljuk, hogy mit? mikor? és hogyan? érdemes mondani, hogy elérjük, amit szeretnénk.

 

Te szókimondó vagy?
Ütötted már meg a bokád, mert elmondtad a véleményed?

 

kép: hallasspecialista.blog.hu

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta