Csúnya vagyok, de hódítani akarok!

Rovat

Megosztás

Púpos hát és görbe lábak, fogszabályzó, pattanás – ki mondta, hogy nem vagy gyönyörű?

A probléma

Még mielőtt bárki is azt gondolná, a fenti mondatban irónia rejtőzik, leszögezem: egyáltalán nem. Ennek ellenére rengeteg kamasz érzi úgy, nem elég jó a megjelenése, és attól fél, emiatt búcsút is inthet az ellenkező nemnek. A Középsuli Ask.fm-es oldalára rengeteg kérdés érkezett ezzel kapcsolatban. Egy kis ízelítő: „Szeretném elfelejteni a srácot, aki tetszik, mert nem vagyok egy fullos csaj, és ő jobban néz ki , minthogy észrevegyen”-kesereg egy szerelmes lány. Egy másik kamasz ha lehet, ennél is súlyosabban látja helyzetét: „Olyan rossz érzés, hogy minden nap belenézek a tükörbe, és mindig arra gondolok, hogy lehetek ennyire ronda, és hogy senkinek sem kellek.” A harmadik (de korántsem utolsó) hozzászólás rövid, tömör, de minden benne van: “Ronda vagyok, nincs csajom, nem is lesz soha?” Ha arra számított a fiú, hogy azt a választ kapja, valóban soha, akkor el kell keserítenem: lehet barátnője – és nem csak legédesebb álmaiban.

boy-cute-mine-shy-Favim.com-206085

A küldetés

Sajnos abban az embereknek igaza van: a külső, jobban fogalmazva a szépség igenis számít. De kit tartunk ma szépnek? Ezer meg ezer ünnepelt hírességet, színészt és modellt lehetne most felsorolni, akik egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Kinek ez, kinek az jelenti az ideált. A szépség ugyanis reális. Ebből adódóan míg azt kijelenthetjük valakiről, hogy gyönyörű, azt már nem, hogy csúnya volna. „De hisz kancsal vagyok!”-erősködik Miss vagy Mr Önbizalom a tükör előtt állva. Szendrey Júlia is az volt, mégis legnagyobb költőnk őt választotta hitvesének. Meglehet, pont apró szépséghibája miatt szeretett bele.

„Mit számít a kancsalság, nekem farkasfogam van” – szól közbe egy másik, és mindenki kezdi sorolni a maga baját. „Csúfolnak is miatta…” – görbül le szájuk. A gúnyolódók az oka mindennek. Valószínűleg a kellemetlen megjegyzések nélkül senkiben sem merülne fel negatív gondolat külsejét illetően. Ám ennek a pár embernek nem tetszenek, persze az is lehet, csak megbántani akarják őket, és ezzel az álindokkal a legkönnyebb. Annyi baj legyen: a Föld hétmilliárd lakójához viszonyítva mit számít ennek a pár embernek a véleménye? De még a hétmilliárd fő se számít: csupán egyetlen egy, akiben majd megtalálják a másik felüket.

Egy nagyobb probléma

A púpos, görbe lábú, pattanásos, fogszabályzós kamaszok kiválasztottja már megvan, már csak annak meghódítása várat magára. És előkerül a vakolat: alapozó, szempillaspirál, rúzs, a fiúk szekrényéből pedig fehérjepor, tetoválások hada… Megkezdődik a nagy átalakulás. A közösségi oldalról már új arcuk köszön vissza. „Megszépültem!” – posztolják lelkesen, ha valaki nem venné észre.

af523a0c7f00649ced149e19e458acd5 jó pint

Örömteli, amikor egy fiatal hosszú útkeresés után végre megtalálja önmagát. Ez az önmaga viszont a vastag sminkréteg és a Photoshop mögött rejtőzik. Nem jó ötlet ezekhez az álmegoldásokhoz nyúlni: környezetük e mesterséges külsővel azonosítja majd őket, és nagyot csalódnak, ha kiderül az igazság. Pedig szép is az, szebb, mint amivel eltakarják, de az emberek – tudjuk jól – jobban szeretik a tündérmesét a valóságnál.

Photoshop a kukában, hogyan tovább?

Az örökérvényű igazság: először neked kell szépnek látnod magad. A már említett ezer meg ezer körülrajongott szépségből is árad a magabiztosság, az életöröm, kedvesség. Imádják magukat és eszükbe se jut, hogy esetleg „csúnyák”.  Barátságos mosolyuk pedig hab a tortán.

Az angol banda, a Little Mix legfrissebb videóklippjében (Black Magic) a négy énekesnő esetlen diáklányként jelenik meg (lásd a legfelső képen), majd rábukkannak egy mágikus könyvre, ami bombázókká varázsolja őket. És ha jól megnézzük, látjuk, csodás átváltozásuk annyiból állt: előnyösebbre cserélték ruhadarabjaikat, s büszkén húzták ki magukat:”Mi vagyunk a világon a legdögösebbek!”

Remélem, a tükörbe nézve ugyanezt mondja az eddig lehajtott fejjel járó is, púposan és görbe lábbal, fogszabályzóval és pattanásosan, ellenállhatatlanul, hódításra készen.

Csúnya vagyok de hódítani akarok!.
te hogyan látod magad?

Szerző: Fekete Fanni

(Fotók: favim, weheartit, youtube)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,227RajongóLike
178,206KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta