Ezt nézed:  / Pszicho, szex / Derítsd ki, vannak-e étkezési zavaraid!

Derítsd ki, vannak-e étkezési zavaraid!

A modellek, hírességek képeit nézegetve és a kortársaid gúnyos megjegyzéseit hallva, te is mondtál már nemet a Nagyid csoda sütijeire, vagy csatlakoztál apukád hajnali edzéseihez? Lehet, hogy étkezési zavarban szenvedsz?

Évek óta tart a vita a média és a divatvilág sújkolta irreális külső és a tinik lelki-, illetve étkezési zavarai közötti összefüggés miatt. A sopánkodás helyett összegyűjtöttük a négy leggyakoribb ilyen betegséget és tüneteiket. Ha magadra ismernél, mindenképpen kérj segítséget a szüleidtől, vagy a tanáraidtól, vagy egy olyan felnőttől, akiben megbízol.

k2

Az anorexia az egyik legtöbbször emlegetett étkezési zavar. A kóros soványság hirtelen súlyvesztéssel, gyakori rosszullétekkel, szédüléssel jár. Előrehaladott állapotban már menstruációs problémákat, bőrszárazságot, hajhullást és depressziót is okozhat. Emellett nagyon kevéssé tűri a hideget a beteg és rengeteget edz.

A másik sokat emlegetett étkezési zavar a bulimia. Az anorexiásokkal szemben a bulimás eszik ugyan rendszeresen, de a bűntudat miatt azonnal indul a fürdőszobába és kényszeresen kihányja az ételt. Emiatt tönkremennek a fogai, megereszkedik az állkapcsa, sőt, akár szívbetegsége is alakulhat. Bár a bulimiába bele is lehet halni, jó hír, hogy az esetek 70 százalékában meggyógyul a beteg.

 

Az orthorexia a fentiek ellenkezője. Ez a betegség a túlzott egészséges táplálkozásról szól. Ilyenkor a beteg szinte minden idejét arra fordítja, mit és mennyit egyen. Bár ijesztő tüneteket nem feltétlenül okoz, az illető szociális életét mindenképpen befolyásolja.

Ide sorolandó még a másik véglet, azaz a túlzott zabálás. Ez gyakorlatilag hasonló a bulimiához, csak pepitában. Az étkezés ugyanúgy bűntudatot okoz, ami miatt a beteg teljesen elzárkózik a külvilágtól. Ha ez az állapot túl sokáig fenn marad, akár cukorbetegséget, szív-, és vérnyomás problémát, illetve rákot okozhat.

Derítsd ki, vannak-e étkezési zavaraid!
Szerinted hogyan lehetne hatékonyan küzdeni az irreális testképekkel?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share