Diákok, akik ismerik a devizahitel fogalmát

Rovat

Megosztás

A Budai Középiskola az OTP Fáy András Alapítvány mintaiskolája. Az alapítvány rengeteg izgalmas programmal gazdagítja az iskola életét. A pénzügyi és környezettudatosságra, társadalmi felelősségvállalásra irányuló nevelő munka nem maradt hatástalan. A diákok maguk is keresik a lehetőséget arra, hogy tegyenek valamit egymásért, embertársaikért, környezetükért. Giczi Imrénével, az iskola igazgató-helyettesével beszélgettünk.

  • A Budai Középiskola a Fáy András Alapítvány mintaiskolája. Mikor jött létre az együttműködés?

Giczi_Imréné 2011-ben jött létre az együttműködés. Dr. Vizy E. Szilveszter úr, a kuratórium elnöke és Dr. Ács Katalin, az iskola akkori igazgatója írták alá ezt a megállapodást. Nem kötött időre szól, szeretnék minél tovább együttműködni az OTP Fáy András Alapítvánnyal.

  • A Fáy Alapítvány egyik fontos küldetése a diákok pénzügyi ismereteinek az elmélyítése. Tudna erről mesélni nekünk?

Az egész együttműködés egyik alappillére az, hogy a gyerekek az iskolában tanult tananyagon kívül pénzügyi, gazdálkodási képzést kapjanak. Ez a téma nem jelenik meg, csak bújtatva a tananyagban. Ezért mi úgy szervezzük az életünket, hogy minden tanévben a 9-10-11-12. évfolyam egy-egy tematikus tréningen vesz részt az OTP Fáy András Alapítvány OK központjában. Ez egy uniós támogatással létrejött interaktív oktatási központ. Minden osztály egy ún. projektnapot tölt az O.K. Központban, és a korosztálynak megfelelő tréningeken vesz részt. Itt kimondottan a pénz célszerű felhasználásáról, környezettudatosságról van szó. Ezen kívül az O.K. központban vannak tematikus tréningek is.

  • Már a gólyatáborban is megjelenik az Alapítvány. Hogyan kezdődik a diákok pénzügyi nevelése?

Valóban, már a gólyatáborban is vannak játékos pénzügyi tematikájú foglalkozások, amelyeket szintén az OK Központ trénerei tartanak. A táborban az OTP Bank által szponzorált versenyen vesznek részt a gyerekek, akik osztálypézszámlát nyitnak a banknál, a nyertes osztály nagyobb összeget kap, de mindenkinek jár egy jelképes számlanyitó összeg. (Ha kíváncsiak vagytok a 12. ASZ osztály élményeire egy Fáy-s gólyatáborban, kattintsatok ide!)

FÁY_GÓLYATÁBOR_01

  • A sok program közül melyek a legnépszerűbbek a diákság körében?

A legemlékezetesebb minden évben a Diáknapunk, amit szintén az Alapítvány támogat. Általuk tudunk tudományos előadókat hívni különböző egyetemekről, az ELTE-ről, a Corvinus-ról, akik rövid, izgalmas kísérleteket mutatnak be, vagy valamilyen tudománytörténeti előadást tartanak. A másik érdekesség az, hogy az Alapítvány különböző művészeket tud meghívni a Diáknapra. Járt nálunk többek között a Csillagszemű Néptáncegyüttes is, akik táncházat szerveztek. Van egy úgynevezett Karrierprogramunk is, aminek a keretei között olyan embereket hívunk meg egy kötetlen beszélgetésre, akik a gyerekek számára érdekesek lehetnek. Járt már nálunk Azurák Csaba, aki a Fáy Alapítvány kuratóriumi tagja. A Jóban Rosszban című sorozat sztárja, Ripka Kálmán is volt vendég nálunk. Vele a média világáról beszélgethettek a gyerekek. A nap csúcspontja mindig az, hogy az Alapítvány segítségével egy stand-up comedy fellépő jön ide. Tiszteletükre a tornateremben szintén az Alapítvány jóvoltából rendelkezésünkre álló mobil színpadot állítunk fel. Ilyenkor zsúfolásig megtelik a tornaterem, és egy jó bulival ér véget a Diáknap. Vendégünk volt még a diákság körében népszerű Varga Viktor is. Ami azt gondolom, hogy nagyon szép dolog, hogy a Magyar Speciális Olimpiai Szövetséggel is kapcsolatban vagyunk, és a Diáknapon sérült sportolókkal együtt mozognak a mi gyerekeink.

 

olimpia_

A Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal is van kapcsolatunk. Ők abban segítenek, hogy különböző közösségi szolgálatokban a gyerekek részt tudjanak venni. Például állatmenhelyeken, idősek otthonában járnak az ő segítségükkel a tanulóink.

diáknap

 

  • Hogyan vezeti rá a Fáy Alapítvány a gyerekeket arra, hogy jót tenni jó?

A Fáy Alapítvánnyal együtt karácsonyi adománygyűjtést szerveztünk. Egy cukroszsákba hordtak be különböző tartós élelmiszereket a diákok. Az idén egy–egy család kapott egy-egy zsákot. Minden osztálynak meg volt adva, melyik családnak gyűjtenek, így személyre szólóan ajándékozhattak. Most a nyíregyházi kistérség családjai kapták az adományokat. A gyerekek mesélték, hogy nagyon megható volt, hogy a családok egy cipősdobozra számítottak, ehelyett egy zsáknyi segítséget kaptak. Volt olyan osztály, amelyik két zsákot is telepakolt ajándékkal. A családok alig tudták hazavinni. Játékok, kinőtt, de jó minőségű ruhanemű és édesség is volt a zsákokban.

  • A diákok maguk is kezdeményeznek, ha a társadalmi felelősségvállalásról van szó?

Ha hirdetünk egy programot, nagyon szívesen mennek, akár az O.K. Központba. Nem kell noszogatni őket, saját kezdeményezésre vesznek részt a különböző rendezvényeken. A kötelező közösségi szolgálat az érettségi feltétele. A mi gyerekeinknek ez nem probléma, ők örömmel keresik a lehetőséget, hogy segíthessenek a rászorulóknak. Egymást is segítik a gyerekek. Akinek jobban megy a tanulás, az támogatja azokat a társait, akiknek gyengébben megy egy anyag. Fontosnak tartják azt is, hogy ne legyen szemetes a környezetük, szelektíven gyűjtik a hulladékot. Ha bárhol a városban van szemétszedő akció, ők részt vesznek rajta.

Pénzügyi ismeretek
Te tudod, hogy mi az a devizahitel?

Képek forrása: www.budaikozepiskola.hu, http://okkozpont.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,204RajongóLike
177,760KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta