Diákparlament – elégedetlenek a diákok

Rovat

Megosztás

A diákparlamenti üléseken az ország általános- és középiskolásainak képviselői mondják el véleményüket a Klik és az EMMI illetékeseinek. A diákok többek között sokallják a heti 5 testnevelés órát, nehezményezik, hogy vannak olyan intézmények, ahol még októberben sem kapták meg a diákok és a tanárok a tankönyveket, de sokan szeretnék azt is, ha újra lehetne előrehozott érettségit tenni minden tárgyból.

A TV2 Mokka című műsorában Jancsó Zsombor, a Független Diákparlament elnöke elmondta, hogy javaslataikkal az EMMI-hez fordultak, ám egyelőre nem érkezett visszajelzés a minisztériumtól. A diákok többek között szeretnék visszakapni az előrehozott érettségi lehetőségét minden tárgyból és a rászoruló diákoknak és a tanároknak ingyenesen hozzáférhető elektronikus tankönyveket kérnek.

 

elméleti tesióra
elméleti tesióra

 

A 444.hu összeszedte a legfontosabb problémákat, amelyeket Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Dél-Budapest és Dél-Somogy diákjai vettetek fel a diákparlamenti üléseken.

1., A legtöbb diák túlterhelt. Jancsó Zsombor, a Független Diákparlament elnöke a TV2 Mokka című műsorában elmondta, hogy a legtöbb diák átlagosan 35-36 tanórán vesz részt egy héten. Ennek fényében túlzásnak tűnik 5 tornaórát beépíteni az órarendbe, különösen úgy, hogy nincsenek megteremtve a testnevelés óra feltételei. Kevés a szaktanár, nincsen elég tornaterem. Egyes iskolákban “elméleti” testnevelés órát tartanak, amelyen a diákok sporttörténetet tanulnak. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint marad a heti 5 testnevelés óra, viszont a 2014/2015-ös tanévben 18 milliárdot fordítottak arra, hogy biztosítsák az iskolákban ezek feltételeit.

2., Sok diákképviselő szerint teljesen felesleges az a rendelkezés, miszerint délután 4-ig az iskolában kell maradnia minden általános iskolásnak. Programok nincsenek, a tanuláshoz meg sok esetben túl nagy a nyüzsgés.

3., A diákok arra panaszkodtak, hogy még októberben sem kaptak meg sok tankönyvet sem ők, sem a tanáraik. Ráadásul sok tanár nem szereti az új könyveket, ami demotiváló a diákok számára is.

4., Visszatérő panasz az is, hogy nincsen WC-papír, szappan a mosdókban. Kémia és fizika órán nincsenek taneszközök, vagy a pedagógusok saját zsebből finanszírozzák ezeket. A Szabolcs megyei Napkor általános iskolája hiába kapott 200 darab laptopot, nincsen rendszergazda, aki beüzemelje a készülékeket.

5., A szakközépiskolások a kötelező gyakorlatukkal elégedetlenek. Nincs lehetőségük érdemi munkát végezni. Ehhez vagy a műhely, vagy a felszerelés, vagy a gyakorlati hely hiányzik.

6., Az 50 órás kötelező közösségi szolgálattal is problémája van többeknek. Kevés az idő a pluszfeladat elvégzésére. A tanárok sem szívesen foglalkoznak a feladattal, mert nem jár a szervezésért külön juttatás.

7., Fontos lenne  küldöttek szerint, ha újra lehetne előrehozott érettségi vizsgát tenni minden tantárgyból.

 

Forrás: 444.hu, index.hu, tv2.hu

Képek: www.thesportsfanjournal.com, pixshark.com

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta