Diszlexia | Képességzavar kontra zsenialitás!

Rovat

Megosztás

A diszlexiát részképességzavarnak tartják. Az olvasási és írási gondokkal küzdőknek nehezebben megy a tanulás! Ezt az állítást széleskörben elfogadják és segítségről beszélnek. De mi van akkor, ha esetükben egyszerűen “csak” arról van szó, hogy az agyuk másképp van programozva, mint másoké?

Beatrice Sauvageot asszony, aki a kérdés egyik legjobb szakértőjének számít Franciaországban több mint 30 éve foglalkozik azokkal, akik diszlexiával – és számolási gondokkal – küzdenek.

Most kitalált egy alkalmazást, mely forradalmasíthatja a diszlexiások képzését. A Dys szándékosan nem gyógyításról hanem képzésről beszél, mert Beatrice Sauvegeot asszony szerint a diszlexiások nem betegek! Egyszerűen arról van szó, hogy az agyuk másképp van programozva, mint másoké.

A diszlexiások zsenik!

Nyilatkozta a párizsi Le Figaro női mellékletének Beatrice Sauvegeot, aki szerint a diszlexiások jelentős része kompenzálja a fogyatékosságát!

Sok diszlexiás egy perc alatt 36 képet lát és nem 24-et, mint a többség! Ezért is folyik össze előttük az írott szöveg. Sőt, előrfordul, hogy sokkal jobb a látásuk vagy a szaglásuk, esetleg mindkettő!

Gyerekkorában találkozott először a diszlexiásokkal Beatrice Sauvageot asszony. Családjával Afrikában élt: Abidjanban, Elefántcsontpart legnagyobb városában. Joseph, a házat vezető helyi polgár, akit a kislány szinte apjaként szeretett, hét nyelven beszélt, és mégiscsak analfabéta volt. Nem tudott írni és olvasni, pedig a francia család mindent elkövetett ennek érdekében. Azóta érzi úgy Beatrice Sauvageot, hogy a diszlexiások nem betegek, hanem az agyuk másképp működik, mint a többségé. Franciaországban létrehozta a Puissance Dys, Diszlexiás Hatalom alapítványt, amely idegrendszeri alapon próbálja meg leküzdeni a problémát.

A WHO szerint a világon 12% a diszlexiások aránya, vagyis nagyon is jelentős embercsoportról van szó.

Forrás: Globoport

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,839RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta