Ezt nézed:  / Hírek / Sport / Színes / Dunakeszin él a jövő Talmácsi Gábora?

Dunakeszin él a jövő Talmácsi Gábora?

Ki tudja, mit hoz a holnap, lehet, a jövő bajnokával beszélgethettünk a minap a 220 Volt H-MOTO Team sajtótájékoztatóján a Pesti Vigadó Étteremben, amikor a dunakeszi születésű, és a városban is élő Szilárd Zalánnal találkoztunk, aki a száguldás szerelmese.

Sajtótájékoztatón járt a Dunakeszi Post, ahol éppen távozóban voltunk már, amikor a beszélgetőpartnerünk szinte a semmiből előugrott, és az ajtóban megállított bennünket. Okosan csillogó szemekkel, jó szabású öltönyben, egy határozott kézfogás közepette, széles mosollyal elénk állva őszinte hangon azt mondta: „Köszönöm szépen az interjút”. Nos mindez egy felnőtt férfitól is meglepő karakánság, ám ahhoz, hogy a történet kerek legyen, tudnunk kell: jelen esetben a fiatalember a mindössze 7 éves Szilárd Zalán.

Ám nem ez az egyetlen felnőttes dolga ennek a kisgyermeknek, hiszen az apropó, ami miatt ott voltunk a 220 Volt H-MOTO Team sajtótájékoztatóján az, hogy a motorversenyzés szerelmese. De nem az a fajta, aki az édesapja ölébe kuckózva végig izgulja a tévében a közvetítéseket, és nem is az, aki kiáll a kordonok mögé, és onnan szurkolna egy-egy versenyen, hanem ez a fiatalember 7 éves kora ellenére felpattan a motorra, és nem pusztán száguld rajta, de versenyzik is vele.

Zalán az egyik legfiatalabb versenyző ma Magyarországon, és 3 és fél évesen kezdett motorozni. Tavaly 6 helyszínen, 12 futamon indult az 5-9 éves korcsoportban, ahol az év végi összetettben 6. helyezett lett, elárulta, a 2017-es évadban nem kisebb célt tűzött ki, szeretne dobogós helyre kerülni.

Csillogó szemmel, mosolyogva adott interjút a Dunakeszi Postnak.

Mikor kezdtél motorozni?

A szüleim 3 és fél éves koromban vittek el először a Talmácsi Ringre, ekkor ültem először motoron.

Nem félsz száguldás közben?

Nem szoktam. Volt párszor, hogy elestem. Edzéseken, vagy egy időmérőn, esőben.

És mennyi ideig nem versenyeztél utána?

Rögtön visszapattantam a motorra.

És verseny közben szoktál izgulni?

Nem, volt, hogy előtte aludtam, és úgy ébresztettek fel, hogy mindjárt a rajthoz kell állni.

Szoktál valamire gondolni verseny közben?

Nem. Csak a cél előtt.

Olyankor mire gondolsz?

A családomra. Arra, hogy majd szeretnék profi versenyző lenni, hogy egyszer elindulhassak olyan kategóriában is, ahol már pénzt is lehet nyerni – jelentette ki a család legnagyobb meglepetésére, akik ott álltak velünk mindvégig.

Interjú közben jelezte is Zalán, már menne, így megegyeztünk abban, hogy a továbbiakban a szülőkkel váltunk néhány szót. A kisfiú már ott sem volt, hol a terem egyik végébe, hol a másikba futott, látszott, motor nélkül is imádja a dinamizmust és a száguldást. A szülők az interjú alatt mindvégig büszkén hallgatták, hogy milyen határozottan felel a fiúk a kérdéseinkre, mintha már rutinos interjúadó lenne.

Önök nem szoktak izgulni, amikor a fiúk motorozik?

Nem, inkább szurkolunk. Csak egy dolog rossz. A versenyek alatt a szülők sosem tartózkodhatnak a pályán, csak a kijelölt helyeken, onnan nézhetik meg csak a versenyt. Így viszont, ha azt látjuk, mégis elesik a motorral, nem tudunk odaszaladni, nem tudunk segíteni, bevallom, ez az egy nagyon rossz érzés tud lenni.

Milyen motorja van Zalánnak?

Egy Yamaha PW 50, jövőre lesz húsz éves, de a korához képest tökéletes, újszerű állapotban van. Köszönet érte az ugyancsak Dunakeszin lévő Aszalós Racing Service-nek, és Aszalós Zoltánnak, aki nemcsak a motort, de Zalánt is edzi a versenypályán. Eljárunk még motoros erőnléti edzésekre hetente egyszer-kétszer a fóti Motomarvelhez, Nátó Csabához.

Apropó. Finanszírozás. Hogy tudják mindezt megoldani?

Őszinték leszünk: szükség lenne még szponzorokra. Ugyanis amit mi tudunk biztosítani a nagyszülőkkel karöltve a fiúnknak, az a következő: miután nő, így a bőrruhát időről időre átalakíttatjuk, megfelelő cipő, bukósisak, kesztyű. Amikor meg tudjuk oldani, akkor hétvégente, néha hétköznap elvisszük őt egy-egy versenypályára, hogy gyakoroljon, a motorját pedig rendszeresen szervizeltetjük. És érdemes megnézni, miként kísérjük ki őt egy-egy versenyre. Nem csupán leülünk a kilátóra, hanem szabályosan kitelepülünk. Kisebb pavilont építünk, ahol egyébként a meglévő és a leendő szponzoroknak jó megjelenési lehetőséget tudunk biztosítani.

És ehhez képest a további sportsikerekhez mire lenne szükség?

Tudja, igazából nem is feltétlen csak és kizárólag anyagi támogatással lehetne segíteni Zalán sportkarrierjét, bármilyen segítség jól jönne.

Azt mondják a motorversenyzőkről, hogy többnyire a veszélyes élethelyzettől, ami a száguldás közben átélnek, és a versenyek okozta izgalom miatt magas lesz az adrenalin szintjük, sőt, a sportpszichológusok szerint adrenalin-függővé is válnak. Hogy a kis Zalánnal mi lesz a jövőben, nem tudni, mindenesetre az tény: a kiegyensúlyozottság és a belső harmónia, ami jellemzi őt, ami miatt még csak is izgul sem a versenyek, sem pedig a motorozás közben, szerencsés lelki alkatra utal. A sport szeretete és az egyre elérhetőbb álmai pedig szorgalomra serkenti őt. Így ki tudja, lehet, ő lesz a következő generáció, aki Dunakeszi hírnevét öregbíti.

Zalánról friss információkat találnak ide kattintva: www.xil.hu

2017-es versenyek, melyeken előreláthatólag indul:
Június 17-18.    SK Trnava
Július 1-2.    HU Kakucs
Július 22-23.    CZ Most
Augusztus 19-20.    CZ Vysoké Myto
Szeptember 16-17.    SK Trnava
Szeptember 30-10.01. HU Kakucs

 

Forrás: dunakeszipost.hu