Dupla klippremierrel jelentkezik VENI

Rovat

Megosztás

Szász Veronika Sára, gyermekkori becenevéből művésznevén VENI, 1988-ban Budapesten született. Alapvetően szabadúszó grafikusként és tanárként dolgozik, de ne gondoljuk, hogy a képzőművészet mellett új hobbiként hódol a zenélésnek: hosszú évek óta a pályán van, több formációban és szólóban is szép sikereket ért el, több nagylemeze is megjelent már.

Most éppen egy rendhagyó, dupla klippremier kapcsán adunk hírt róla, de hogy hogyan is születtek meg a frissen debütáló dalok, arról egy kicsit később. Most nézzük át inkább VENI munkásságát egy kicsit a kezdetektől.

Szász Veronika középiskolai tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában könyvkötő-restaurátor szakán végezte, majd 2014-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika és Képzőművész tanár szakán diplomázott.
2016-tól a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban (közismert nevén a Kisképzőn) tanít grafika szakon. VENI 2015 óta tagja a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának.

Zenei pályafutását képzőművészeti karrierjével párhuzamosan viszi. Első jelentősebb formációja a Veronika and the Wedding Boys néven 2010 és 2017 volt aktív. Duettben Albert Zsolttal VENI és Zsolt néven zenéltek hosszú ideig együtt. De több felvételt is készített a Folkfonics együttessel is.

2015-ben felkérték, hogy vegyen részt a Nyitottak vagyunk közösségi kezdeményezés Bálint-napi akciójában. A meghívott, önmagukat nyitott zenészeknek nevező népszerű előadók (Pa-dö-dő, Kistehén Tánczenekar, The Biebers, Szász Veronika) „Mindenki lehet szerelmes” mottóval ismert számok újragondolt változatát adta elő.

2018. december 8-án jelent meg első saját dupla albuma UNFOLD I és UNFOLD II címmel, Deutsch Gábor Beauteous Beats nevű kiadójának gondozásában. A 32 kompozícióból álló ‘zenei napló’ közreműködő zenészei Bata István, Meggyes Ádám, Gyémánt Bálint, Dobozy Ágoston és Sampo Hiukkanen, a sound design társalkotója és a master készítője Deutsch Gábor (Anorganik).

A dupla lemez mintegy folytatásaként, 2021 elején jelent meg az Unfold live című nagylemez. Az albumon VENI nem csupán énektudásával hasít, de elektronikát is használ. Az anyagon pedig már megszokott partnere, a multiinstrumentalista Bata István közreműködik, akivel az énekesnő már 2016 óta dolgozik együtt, 2018 óta pedig állandó zenésztársa a koncerteken is.

Istvánról VENI a következőket mesélte: „Először a jellegzetesen finom, de dögös soundjáért voltam oda, meg azért a stenkes és izgalmas time-ért, amivel játszik. Aztán megtetszett a minimalizmusra törekvő alkotói stílusa, hogy ő is a lényeget szeretné megragadni, és persze az érzékenysége, ami képessé teszi őt mindezekre az együtt alkotás során is.”

Bata István a lemezen egyébként basszusgitáron, analóg szintetizátoron és furulyán játszik, melyek mellett az elektronikával is szívesen kísérletezik.

Fontos megjegyezni, hogy bár a lemez címén ottragadt a „live” jelző, nem koncertfelvételről van szó: a dalokat egytől egyig stúdióban rögzítették. A „live” jelző viszont mégiscsak ildomos maradt, mert a művészek olyan szellemiséggel rögzítették a számokat, mintha ott ült volna a közönség, megóvva magukat, és nyilván bennünket egy túl steril végeredménytől.

A felvételen 11 VENI szerzemény csendül fel, zene és szöveg tekintetében egyaránt. A dalok köz a jazz, pop, rock és diszkó stílusok mellett jól megférnek a különböző népek zenéi (például közel-keleti, vagy épp angol, ír, skandináv). Ezeket további két magyar népdal egészíti ki.

Az album kapcsán Szász Veronika elmondta:

„Az első együtt zenélés után tudtuk, hogy egyszer szeretnénk olyan lemezt készíteni, amiben semmit nem javítunk ki utólag, ami a maga őszinte, természetes és nyers voltában őrzi mindazt, akik akkor voltunk, amikor aznap belefeledkeztünk a zenénkbe.”

A dalok közül a szerzőpáros első körben két szerzeményt választott, melyek a napokban klipet is kaptak.

Az első klipes mű a Grey Ghost, mely egy 2016-ban íródott dal. Elsőként a zongoratéma született meg, melynek szövege csak jóval később alakult ki. A szöveg születése egyébként roppant vicces történet: Venit saját, megfázásos betegségéből adódó, rekedtsége inspirálta.

A Grey Ghost című művel párhuzamosan debütált a Galambom című dal, mely egy jóval későbbi szerzemény, egészen pontosan 2019-ben íródott:

,,Énekóráról hazafelé menet érkezett, és mire a busz letett a házunk előtt, kész volt. Hálás voltam érte, mert hosszú évek óta ez volt az első dal, amihez végre komplett magyar szöveg jött. Felénekeltem otthon, és egész este hallgattam boldogan. Éreztem, hogy ez a dal egy tiszta tükör lett.”

Mindkét klipet Jenőfi Dániel rendezte, a felvételek pedig a Supersize Record Studioban lettek rögzítve.

Főkép: YouTube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta