Edzésre fel! – Találd meg a Neked való sportot

Rovat

Megosztás

Mostanság a fiatalok is hatalmas terhelésnek vannak kitéve a mindennapokban. A sok elvárás, a szellemi terhelés, és az órákon át tartó figyelem és koncentráció nagyon megerőltető tud lenni, az ember legszívesebben hazamenne és lerogyna a kanapéra. Ez azonban hosszú távon tovább rombolja minden energikus hajlamunkat. Ezért különösen fontos, hogy olyan mozgásformára leljünk, ami kizökkent a napi rutinunkból, feltölt jókedvvel és energiával, és az eredmény is megelégedettséggel tölt el. A következőkben néhány tippet ajánlunk azoknak, akik még keresik a számukra tökéletes sportot.

Mindenképpen fontos mérlegelni a döntésnél, hogy a csapatsportok vagy az egyénileg végzett tevékenységek híve vagy. Ha zavar a csacsogás, nehezebben alkalmazkodsz, vagy egyszerűen csak szeretsz a saját tempódban haladni, a saját elképzeléseid szerint, akkor mindenképpen egyénileg végezhető sportokkal érdemes kísérletezned. Lássunk néhányat!

Futás

Az egyik legalapvetőbb formája fölös energiáid levezetésének. Ami különös előnye, hogy a megfelelő sportruházat beszerzésén túl, lényegében egy filléredbe sem kerül, hiszen könnyedén végezheted ezt a tevékenységet a szabadban, zöld övezetben. A tüdőd különösen hálás lesz érte, ha friss levegővel ajándékozod meg. A futásnál érdemes fokozatosan növelni a tempót és a távokat, elkerülve, hogy az ízületek túl nagy terhelésnek legyenek kitéve. Ami pedig nagyon fontos, hogy válasszunk megfelelő futócipőt, hiszen nagyon fontos a megfelelő alátámasztás, a bokák szakszerű védelme. Aki nem bírja  a monotóniát, mindenképpen készítsen egy futáshoz alkalmas zenei listát, így még az idő is gyorsabban telik.

a8703efa186e85f7a9ade37dad603f9e

Úszás

Az úszás nem véletlenül az egyik legkedveltebb mozgásforma, hiszen minden izmunkat megmozgatja, anélkül, hogy különös terhelést jelentene az ízületeink számára. Túlsúllyal vagy gerincbántalmakkal küzdve is bátran úszhatunk, hiszen ezzel a sporttal nem terheljük extrán a gerincünket, ahogy a lábainkat sem. Ráadásul a testtartást javító tényező sem elhanyagolható, hiszen a sok görnyedés mellett kifejezetten üdítő hatással bír. Persze ez már költségesebb, mint a futás, hiszen a felszerelés mellett, úszóbérletre is szükség lehet, ha rendszeresen szeretnéd űzni ezt a sportot, de mindenképpen érdemes élned a diákként érvényesíthető kedvezményekkel.

8d1e33ff822d140f7dc651041cc960ed

Biciklizés

Ez sokaknál nem is sport, hanem életforma. Nagyon sokan pattannak biciklire nap, mint nap, hogy ilyen módon tegyék meg a szükséges távolságot  a suliig, vagy a munkahelyükig. Ha sportként szeretnéd űzni, érdemes kirándulásokra indulni, vagy belőni hosszabb, megszakítatlan bicikliutakat, ahol a forgalom nem zavar be és nyugodtan tekerhetsz hosszabban. A bicajozás jól átmozgatja a far-és lábizmokat, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen szabadidős tevékenységnek sem utolsó.

1c91a399f254d2fecd4dffeef717ccfc

Jóga

A jóga nem csak átmozgatja a test összes izmát, de fejleszti az erőnlétet, hajlékonyabbá tesz, valamint ellazítja, megnyugtatja az elmét. Nagyon hatásos, frissítő, mozgásforma, ami egyre több követőre tesz szert világszerte. Különös előnye, hogy otthon, egyedül is végezhetőek a gyakorlatok. Persze érdemes előtte néhány csoportos órán is részt venni, hogy szakértőktől tanulhassuk meg a helyes légzéstechnikát, és a gyakorlatokat. Utána ezeket a tapasztalatokat már az otthoni lazítás során is kamatoztathatjuk.

797d1691eb5d1069d89874f8e41c03f5

Sokan részesítik előnyben az olyan sportokat, ahol nem magányosan, hanem másokkal, akár kifejezetten a barátokkal karöltve égethetik el a feles kalóriákat, vagy vezethetik le a megnövekedett feszültséget. Nekik a csapatban, vagy közösségben végezhető sportokat ajánljuk. Például a következőket:

Labdajátékok

A csapatsportok között legkedveltebbek természetesen a labdajátékok, mint például a foci, a kézilabda, a röplabda, vagy épp a vízilabda. Itt azon túl, hogy jól átmozgathatod az izmaidat, lehetőséged nyílik arra is, hogy fejleszd a figyelmedet, és koncentrációs képességet, hisz egy csapatjáték teljes testi és lelki jelenlétet kíván meg, de megéri, hiszen a csapatban, közösen elért siker felbecsülhetetlen.

dbf072d11911253cfad1373dd2d5cf11

Küzdősportok

A legtöbb küzdősport nem csak az izmokat mozgatja meg, hanem a szellemet is, mindamellett önfegyelemre tanít,  fejleszti a gyors döntéshozatal és a lényeglátás képességét, erre pedig az élet minden területén igen nagy szükség van. Ide tartozik például a cselgáncs, az ökölvívás vagy a birkózás.

3126c33c0e19097a8ab2e6d9a5063321

Páros küzdelem

Tenisz, tollaslabda, pingpong, squash…mind-mind olyan sportok, ahol a páros küzdelem helyeződik előtérbe. Ha szereted, amikor tétje van a dolognak, mégis szeretnél a magad ura maradni és a saját stratégiádat követni, akkor érdemes ezen sportok közül szemezgetned.

9fe07691a60f6abd9c0568501f7d8ed0

Aerobic, spinning, pilates

És vannak akik nem csapatjátékosok, de szeretnek másokkal együtt hódolni a mozgás örömeinek. Nekik való például az aerobic, amikor dinamikus zenére különböző egyszerű koreográfiák felépítésével mozgathatják át a részvevők a megfelelő izomcsoportokat. A spinning azoknak való akik nem szeretnek magányosan kerékpározni, hiszen itt együtt tekerhetsz elszánt társaiddal, válogatottan ritmikus zenékre. Aki pedig szívesen fordítaná idejét a test és lélek egységének megteremtése, de mindezt nem a szoba magányában szeretné elérni, menjen el egy csoportos pilates vagy jóga órára.

a8e6175ebf90d8947cef9bb28997ce40

Tánc

Felsorolásunkból természetesen nem maradhat ki a tánc sem. Mindegy, hogy egyedül, párban vagy csoportban szeretnél táncolni, érdemes belevágni, hiszen az izmok átmozgatása mellett, művészi önkifejező jellege sem elhanyagolható.

3611e4522d1758992d17f3f1f77c832f

 

A lényeg, hogy tisztában légy a saját határaiddal, tudd, hogy mi tesz igazán boldoggá. Határozd meg magadnak, hogy a szabad levegőn vagy zárt térben, ingerszegény környezetben tudnál hatékonyabban teljesíteni. Gondold át, miért szeretnél sportolni, fogyás, erősítés vagy egyszerű örömszerzés céljából. Ha ezeket tisztázod magadban és megérik benned az elhatározás arra, hogy mozgalmasabbá tett a mindennapjaidat, ne habozz, tedd meg az első lépést az életmódváltás felé.

A képek forrása a Pinterest.

Edzésre fel! - Találd meg a Neked való sportot.
Te melyik sportot űzöd vagy űznéd szívesen?

 

 

 

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

77,167RajongóLike
177,760KövetőKövess be
137,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta