Ezt nézed:  / Sport / Egy igazán stílusos extrém sport: az agresszív görkorcsolya

Egy igazán stílusos extrém sport: az agresszív görkorcsolya

Görkorival már a 17. századtól közlekednek az emberek, de mint mindent, már ezt is többféleképp űzheti, aki szeret kerekeken gurulni. Aki gyorsaságra vágyik, annak a fitnesz görkorcsolya, vagy a gyors kori ajánlott, de óvatosan, mert megeshet, hogy 10 centivel is magasabbak leszünk, köszönhetően a hatalmas ( kb. 5-8 centis) kerekeknek. Az agresszív korik ezzel szemben azoknak valók, akik merészek, szeretnek ugrálni, forogni, szaltózni, és nem félnek állva lecsúszni egy korláton. D. Ádámmal (26) beszélgettünk, aki 12 éve képviseli hazánkban ezt a különleges sportágat.
73322_515843581789920_386207393_n

Hogyan jellemeznéd ezt a sportágat? Milyen sport az agresszív görkorcsolya?

Igazából hatalmas szabadságérzetet nyújt, az egyik legelegánsabb sportág az extrém sportok közül. Sokkal több lehetőséget ad az önkifejezésre, mint bármelyik másik sportág, de ez az én véleményem róla. A közösséget tekintve is eléggé összetartó csapatról van szó, az egész országon belül.

Mikor kezdtél el korizni, és legfőképpen, miért kezdted el?

Fúúú, megközelítőleg 12 éve, de pontosabb időpontot nem tudok mondani. Általános iskola környékén már nagyon vonzott a görkorcsolya gondolata, hogy milyen mókás dolog kerekeken gurulni, és aztán apukámtól kaptam egy fitnesz görkorit, onnantól kezdve a többi jött magától.

Mi a legnagyobb sikered, amit elértél ebben a sportágban, mire vagy büszke?

Versenyek tekintetében nagyon sokra nem sikerült eljutni, de első helyek és harmadik helyek többnyire, amiket eddig elértem.

Miért koriznak szerinted Magyarországon ilyen kevesen?

A többi extrém sportág sokkal divatosabbnak hangzik. A görkorcsolya alapból sokkal nehezebb, technikásabb, ezzel gurulni sem túl könnyű, de biciklizni pl. mindenki megtanul élete során, azt már könnyebb folytatni véleményem szerint. Ezt hamarabb feladják az emberek, mert nem úgy fejlődnek, mint ahogy azt ők várták, vagy kicsit nehezebben megy nekik, mint a többi sport.
Az agresszív korcsolyák ára is elég magas összegeket ütött meg mostanság, így talán ez is közrejátszik abban, hogy nem túl nagy tömegek űzik ezt a sportágat.

Az extrém sport nem az a fajta mozgáskultúra, amit az ember élete végéig űzhet, szerinted mennyi az a kor, amíg még lehet ezt csinálni?

Szerintem egy ilyen 35 éves kor az, ami után az ember már nem nagyon jut előrébb, akárhogy is csinálja. Persze vannak ellenpéldák, de ilyen korban már a test sem bírja úgy a fizikai sérüléseket, a hajszolást.

Sokan csináljátok még azok közül, akikkel elkezdted? Hányan kezdtétek?

Mindig változott mennyien voltunk, de nagyon lemorzsolódott a csapat mostanra.

Munka mellett mennyire van időd görkorizni?

Ha mindig mennék, amikor szabadidőm van, vagy elegendő energiám, akkor azért két hetente jutna egy nap arra, hogy korizzak egyet, de más teendőim is akadnak, így sajnos mostanában nagyon ritkán jutok el a skate parkba. Illetve most már a sérülések sem úgy gyógyulnak, mint, amikor tini az ember, aki pedig fizikai munkát végez, annak nem mindegy, mennyit van betegszabadságon.

Úgy tudom, szeretsz jégkorizni is, mennyivel könnyebb azt megtanulni, ha már tud görkorcsolyázni az ember?

A jégen teljesen másképp mozog az ember, más a kori felépítése is, szerintem egyáltalán nem segít a görkori tudás abban, hogy valaki könnyebben tanuljon meg a jégen korcsolyázni.

Jobban kedvelnek a lányok, az extrém sport miatt?

Mostanában egyáltalán nem számít, de régen azért érdekelte a lányokat. Persze nem ezért csinálja az ember.

Szoktál tanítani másokat korizni?

Egyszer próbáltam megtanítani egy hölgyet amatőr szinten korizni, 2-3 hét alatt sikerült olyan szintre eljutni vele, hogy úgy tudjon korizni, hogy élvezni is tudja a dolgot, persze itt a görkori alatt fitnesz korira kell gondolni.

Mi motivál korizás közben?

Mindig zenére korcsolyázok, de erre már annyira szükségem van, hogy anélkül el sem indulok. Ha tudom, hogy nincs nálam semmi, amin zenét tudok hallgatni, akkor nem korizok.

Vannak példaképeid ebből a sportágból?

Természetesen vannak, a hazaiakat tekintve Szilágyi Krisztián az, akinek a teljesítményét kiemelkedőnek tartom, és aki, most második lett a világ egyik legrangosabb versenyén, a külföldi korisok közül pedig CJ Wellsmore az egyik kedvencem.

Hogyan szoktatok bemelegíteni korizáshoz?

Nyújtani, átmozgatni az izmaidat nem árt, de van, aki nem mindig szokott, csak felveszi a korit, és megy. Alap trükkökkel kezdek, kisebb helyeken, aztán a fokozatosság elvét követve haladok a nehezebbek felé.

Egy alkalommal mennyit koriztok?
Átlagosan 3-4 óra egy alkalom, de ez változó. A versenyek viszont általában egész nap elhúzódnak.

Megéri versenyeken indulni?

Nálunk a versenyeken nem a nyeremények miatt indulnak az emberek, hanem leginkább amiatt, mert mindenki összegyűlik ilyenkor, aki ezt a sportot szereti, és nagyon jó hangulatban telik a nap. A nyereményeknek is inkább eszmei értéke van, nem az a lényeg. Egy pólóért senki sem töri magát össze szívesen. A versenyszellem és a társaság, ami motivál egy versenyen. Más sportág képviselői nem ilyen összetartók, mint a görkorcsolyások, és ez nem csak az én meglátásom.

Nem egy elfogadott sportág hazánkban ez a fajta korizás, az utcán mennyire hagynak titeket korizni?

Nincs sok hely, ahol igazán engednék a dolgot, de egyébként sincs sok hely, ahol ki tudnánk élni magunkat. A hatóságok kifogása, hogy kárt teszünk a korlátokban, és a padkákban, de azon kívül, hogy kicsit lekopik a festék, semmi rossz nem történik, ráadásul ezt könnyen helyre lehet hozni. Vandáloknak, bűnözőknek titulálnak minket, pedig csak sportolni szeretnénk.
tumblr_n0jbf0Sxom1t2jf4lo1_400Hazánk nem kimondottan az extrém sportok hazája, pedig itt is sok fiatal próbálja ki magát nem mindennapi sportágakban, mint az agresszív görkorcsolya. Aki még nem igazán tudja, miről is van szó, annak a következő videóval segítünk egy kicsit, ha pedig ezek után kedvet kapna hozzá, a közösségi oldalakon könnyen elérhetőek a sportág hazai képviselői is, akik szívesen segítenek mindenben. 🙂

Fotók: blading.be, tumblr