Egy netes bántalmazás elleni kampány arca lett a híres influencer! – UNICEF/TikTok

Rovat

Megosztás

Hatalmas érdeklődés övezi a fiatalok körében az UNICEF Magyarország cyberbullying elleni új kampányát. A szervezet június 18-án, az online bántalmazás elleni világnapon indította el kezdeményezését a TikTokon. Az azóta eltelt napokban a #sértőhangok megjelöléssel ellátott videós tartalmak több, mint 1.5 millió megtekintést eredményeztek és több, mint 5,700 TikTok felhasználó kezdte már el követni a világnapra létrehozott @unicefhungary profilt.  

Az UNICEF Magyarország évek óta kiemelt feladatának tekinti a cyberbullying elleni harcot, amelynek szomorú aktualitást ad, hogy a járvány hatására világszerte akár 70 százalékkal is emelkedhetett az online bántalmazási esetek száma. Az Együtt a sértő hangok ellen című kampány célja, hogy az online térben találja meg és vonja be az érintetteket, a legfiatalabb internetezőket. Így esett a választás a TikTokra.

A TikTok jelenleg az egyik legnépszerűbb applikáció, ahová a legfiatalabb médiafelhasználók „el tudnak bújni”. A Facebookon, Instagramon megjelenő más korosztályok, leginkább a szülők jelenléte miatt a Z Generáció tagjai aktívan keresik azokat az online tereket, amelyeken nem kell osztozniuk az idősebbekkel.  

A videós tartalmak készítésére, megosztására használt platformot becslések szerint Magyarországon több, mint 1.6 millióan használják és elsősorban a 11-18 éves korosztály körében kiemelkedően népszerű. A felhasználók kétharmada 18 év alatti, 23 százalékuk a 14 éves kort sem éri el. Kiemelkedően magas a platformon eltöltött idő, a megkérdezettek több, mint 60%-a napi 30 percnél több időt tölt a TikTokon.  

B. Nagy Réka dala nyomja el a sértő hangokat 

A kampányban bárki egyszerűen részt vehet az Együtt a SÉRTŐ HANGOK ellen elnevezésű hangsáv használatával, melyet zenei alapként használva elkészítheti saját TikTok videóját. A kész tartalomban a speciális hangeffektusokra építő, sértő bekiabálásokat nyomja el, “győzi le” B. Nagy Réka énekesnő Valahol című száma, amely kifejezetten az iskolai és internetes zaklatás témáját dolgozza fel.  

„Rengeteg üzenetet kaptam követőktől, mind arról számoltak be, hogy a kampány megmutatta nekik, nincsenek egyedül a problémával. Örültek, hogy hangot adtunk ennek a fontos témának” – mondta B. Nagy Réka, aki pontosan tudja, hogy a cyberbullying milyen károkat okoz egy gyermek életében. „Jártam ebben a cipőben, az online zaklatás elkísért az iskoláséveim alatt, szerencsémre meg tudtam beszélni a kérdést a szüleimmel. Az ebben a helyzetben lévő gyerekeknek is erőt adhat, ha tudják: együtt képesek lehetünk elnyomni a sértő hangokat” – mondta B. Nagy Réka.   

A kampányt népszerű, TikTokon több százezres követő bázissal rendelkező tartalomgyártók bevonásával indította az UNICEF, hiszen ők tudják leghitelesebben megszólítani az érintetteket. Amellett, hogy a TikTokerek elkészítették saját posztjaikat, az @unicefhungary TikTok profilján rövid videókban is mesélnek személyes érintettségükről és arra kérik követőiket, hogy ők is lépjenek fel a netes bántalmazás ellen, valamint használják a megújult UNICEF HelpApp ingyenes eszközt, amelynek segítségével a fiatalok válaszokat kaphatnak az online és offline bántalmazással kapcsolatos kérdéseikre, azonnali segítséget kérhetnek, és megtanulhatják a konfliktushelyzetek kezelésének erőszakmentes módját is. 

A kampányvideót egy budapesti gimnázium tornacsarnokában forgatta a feat. kreatív ügynökség, ahol a résztvevő TikTokerek – Whisperton, B. Nagy Réka, Nagy Bogi, Verebélyi Vivien, Nagy Norbi, Molnár Marcell és Szabó Fanni – segítségével foglalták össze a kampányüzenetet.  

A kampányvideó forgatásán készült werkvideóban az alkotók elmondják, miért fontos számukra a kampány.  

A kampány indulása óta további ismert hazai TikTokerek is csatlakoztak a kezdeményezéshez, többek közt Hollósi Jázmin, Fónagy Kitti, Sipos Máté, Fejes Dani és Baranyai Vivien is elkészítették saját videóikat.  

A kampány támogatója a Magyar Suzuki Zrt. 

Képek: UNICEF, Instagram

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta